Багхрир, чувене арапске палачинке, су посебан специјалитет у Алжиру, Мароку и Тунису. Мале су, сунђерасте и праве се од гриза или брашна. Када се правилно спреме, имао пуно рупица, које упијају било који сос при сервирању. Најчешће се једу са медом и путером, али се такође могу исец́и на коцкице и послужити са џемом.

Фото: Схуттерстоцк

 

Састојци:

  • 2 шољице гриза
  • 1 шољица брашна
  • 1 кесица сувог квасца
  • 1/4 кашичице прашка за пециво
  • 1/2 кашичице соли
  • 1/2 кашичице шећера
  • 1 јаје
  • 1 шољица топлог млека
  • 2 шољице топле воде

Припрема:

Све састојке измешајте миксером док не добијете глатку смесу. Оставите тесто да одстоји пола сата. Када на површини теста настану мехурићи, тесто је спремно за печење. Загрејте тигањ, средње величине, па пуном кутлачом разлијте тесто и пустите да се сам оформи облик палачнка. Пеците минут до два, без окретања.

Готова је кад не остану влажни делови на њој, а можете је тестирати тако што ћете је благо пипнути, треба да буде сунђерасте текстуре и да не остаје на прсту. Извадите из тигања и оставите да се хлади. Пазите да дно палачинки не постане превише браон.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".