Многи још увек памте једну од највећих крађа у историји спорта када је Чавићу на Олимпијским играма припала сребрна медаља иако је до циља на 100 метара делфин стигао пре Мајкла Фелпса који је са Олимпијаде отишао са златним одличјем. 

Чавић се још увек бави пливањем, али сада као тренер пошто је отворио своју академију.

Светски и европски првак, олимпијски вицешампион, решио је да своје знање пренесе и другима, те је отворио пливачку академију.

Приметно је да легендарни пливач сада изгледа доста другачије него током својих професионалних дана. Чавић је пустио браду, а приметно је и да је током година оћелавио.

У галерији у наставку текста погледајте садашњи имиџ једног од најтрофејнијих српских спортиста.

Он се после дуго времена појавио у Београду и то не баш лепим поводом. 

Наиме, у Вишем суду у Београду данас је почело суђење по тужби Милорада Чавића против Пливачког савеза Србије (ПСС). Наш легендарни спортиста је пресавио табак, јер ПСС није у року поднео пријаву надлежном Министарству на основу које би он од своје 35. године примао национално признање. Зато на јучерашњем рочишту Чавић није крио да му је веома тешко што мора на овакав начин да оствари своја права.

- Тужба је поднета против ПСС, јер није у року, у складу са Уредбом која дефинише ту област, поднео пријаву Министарству омладине и спорта и због тога је Милорад Чавић сада у ситуацији да национално признање може да остварује после 40. године, а не после 35. како је Уредба у том периоду гласила - објаснио је после рочишта адвокат Властимир Илић, који заступа Чавића.

Фото: Н. Параушић

 

Наиме, по Уредби из 2006, која је измењена годину дана касније, Чавић је право на национално признање стекао обарањем светског рекорда на 100 м делфин на ЕП у малим базенима 2003. у Даблину и освајањем сребра на 100 м делфин на Олимпијским играма 2008. у Пекингу. По тадашњој Уредби, Милорад је од 35. године, коју је напунио 31. маја 2019, имао право да добија надокнаду од две и по просечне плате сваког месеца. Међутим, како је рекао, уочи свог 35. рођендана сазнао је у МОС да немају пријаву из ПСС на основу које би остварио своје право.

Милорад је нагласио, уз опаску да је прошло 15 година, да је после Игара у Пекингу 2008. потписао "хрпу папира" и да му је тада у Савезу речено да више о томе не мора да размишља.

Фото: МВ

 

- Мислио сам да сам тим потписивањем остварио право на национално признање - нагласио је Чавић.

Зато и не крије да је био изненађен када је сазнао да своје право неће моћи да оствари од 31. маја 2019.

Подсетимо, Милорад Чавић је један од најтрофејнијих српских спортиста, има сребро са Олимпијских игара 2008. у Пекингу, са чувеног финала где је злато припало Мајклу Фелпсу, а освојио је у Риму светско злато 2009, као и два европска, у Ајндховену 2008. и Дебрецину 2012.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО: