Чаије су специјалитет са југа Србије - пециво због ког су се некада чекали редови у пекарама. Подсећа на питу, али се прави од теста као за хлеб, а ово пециво се пуни надевом од сира. У Новом Пазару познато је и под називом ћахије, а припрема овог пецива није компликована. Уместо уља, можете користити маст за аутентичан укус.

Фото: Схуттерстоцк

 

Састојци:

  • 700 г брашна
  • 25 г квасца
  • 150 мл уља
  • 1/2 кашике соли
  • 1 кашичица шећера
  • 250 мл топле воде + мало млаке воде 

За надев:

  • 300 г сира
  • 2 јајета
  • 8 кашика уља

Размутите квасац у млакој води, додајте шећер, па оставите неколико минута да се активира. Потом додајте со, уље и топлу воду. Постепено додајте брашно и замесите тесто за пециво. Оставите да одстоји око 45-60 минута покривено крпом. Потом премесите тесто. Одвојите руком мање лоптице теста и развуците их у тањи круг уз помоћ оклагије по површини посутој брашном. Премажите уљем и распоредите сир по сваком делу теста. Затворите руком ивице теста са сиром. Уролајте у облик пужа, па ређајте пециво по подмазаном плеху за печење. Оставите пециво на собној температури око 15-20 минута, па пеците на 200°Ц око 20 минута или док не порумене. Ако сте љубитељ пецива, препоручујемо најмеканије пециво са фета сиром.

Ствар укуса

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".