Зима и хладно време захтевају топле домове. Колико год волимо да нам буде топло у стану, то са собом доноси нежељене ефекте, а једна од њих је смањена влажност ваздуха. Суви ваздух смета органима за дисање јер су нос, кожа и слузокожа суви.

То је нарочито велики проблем ноћу па је добар савет, између осталог, не спавати у јако загрејанијим просторијама. Поред тога, суви ваздух штети имунитету јер се смањује отпорност на штетне микроорганизме.

Најважније је да се просторије редовно проветравају јер се на тај начин најлакше омогућује додатна влажност и уништавају вируси којима погодују такве средине. Стручњаци саветују да је довољно три од четири пута дневно на неколико минута широм отворити прозор и проветрити просторију. Обавезно то треба урадити ујутро, чим се устане, и увече, пре спавања.

Фото: И. Маринковић

 

 

Посуде с водом су такође делотворне. За радијаторе постоје посебне пластичне посуде у које се ставља вода и из који испарава влага током грејања. На термо пећи можете ставити посуде с водом, у које може да се стави неколико капи етеричног мириса због чега ће кућа лепо мирисати. Ову воду треба мењати сваког дана.

Постоји још један добар трик који ће овлажити ваздух у стану где ћете употребити и коре цитрусног воћа. У посуду ставите воду и у њу додајте корице лимуна, лимете, наранџе или грејпфрута. Оставите да та мешавина прокуха, а пара која испарава ће освежити просторије и побољшати расположење.

Собне биљке су од велике користи јер чисте ваздух и влаже га. Не треба их само држати у спаваћим собама, него и остале просторе оплемените фикусима, филадендронима, драценама…

БОНУС ВИДЕО: