У октобру ове године је ванредно увећана акциза на цигарете од осам одсто и то је проузроковало треће поскупљење у току 2023. године, а од Нове године, иде ново поскупљење. Цена ће се увећати за 1,62 динара по паклици.

Тај износ ће кориговати цене за стандардних 10 динара за паковање дувана. Разлог за то је ревидирани акцизни календар, који је недавно усвојен, и тако ће бити све до краја 2025. године, када се очекује да се Србија приближи минималном износу Европске уније од 1,8 евра по паклици. Стручњаци и Фискални савет сматрају да је то сасвим извесно јер је након законских промена у овој области у септембру, тај ниво прихода већ дошао на 1,7 евра. Треба да се зна да уз увећање специфичне, у паклу цене цигарета улази и пропорционална акциза од 33 посто која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ.

Због свих тих намета произвођачи повећавају цену за 10 динара што је реално очекивати да ће применити и од 1. јануара 2024. године. Тада ће у државу касу уместо актуелних 90,99 да се слије 92,61 динар по пакли. Ако се зна да је до првог октобра тај износ био 84,25 динара онда је јасно да су планирани приходи у буџету по овом основу за наредну годину значајно већи од овогодишњих и износиће 135 милијарди динара. Све у свему ове новотарије у акцизној политици, Србију све брже, бар што се цене цигарета тиче, приближавају стандардима Европске уније.

Додуше, реч је о минималном износу од 1,8 евра по паклици, што нас заједно са Бугарском сврстава на зачеље ове листе. Убедљиво на првом месту је Ирска где се од акцизе по паклици у државни буџет слије чак 9,3 евра, следе Француска и Финска са 6,9 односно 6,8 евра. И у нашем суседству су ови намети већи, у Хрватској и Румунији су 2,5, док у Словенији износе 2,7 евра. Управо овако велике разлике условљавају и значајан распон у малопродајним ценама цигарета. Најскупље су у оним земљама где су акцизе и највеће па тако љубитељи дуванског дима у Ирској плаћају, веровали или не, чак 14,2 евра по паклици.

Нешто боље пролазе Французи, јер издвајају 11 док Срби и Бугари око три евра. Ипак, све је извесније да ће у наредне две године тај износ бити значајно увећан. Такву процену даје и Фискални савет.

"Цене цигарета осетно варирају од преко 14 евра по паклици у Ирској до приближно 3 евра у Србији и Бугарској. Подаци показују да су малопродајне цене и акциза ниже у земљама Централно Источне Европе(ЦИЕ) у односу на друге земље чланице ЕУ и то у просеку за око 40 посто. Малопродајне цене и акцизе у Србији су за сада ниже од просека ЦИЕ, па се очекује да ће у наредном периоду наставити и даље да расту", наводи Фискални савет.

Треба додати и да ништа јефтиније неће проћи ни они који су класичне цигарете заменили електронским, јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију од Нове године. У тој групи су и љубитељи несагоревајућег дувана а од јануара 2024. године, акцизе ће бити уведене и на никотинске врећице, такозвани “снунс”. Пошто овај производ није уврштен у постојећи Закон о дувану, он је измењен и третира се као дувански, што до сада није био случај.

Акцизе за цигарете у неким земљама ЕУ у процентима учешћа у паклици:

9,3 -Ирска

6,9 - Француска

5,8 - Холандија

3,6 - Немачка

2,5 - Хрватска и Румунија

1,9 - Бугарска

1,7 - Србија

Извор ЕК и База података о порезима у Европи. Просечне малопродајне цене цигарета у неким земљама ЕУ у еврима:

14,2 - Ирска

11 - Француска

7,5 - Холандија

6,5 - Немачка

4,1 - Хрватска

3 - Бугарска и Србија

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".