- У понедељак и уторак релативно топло, док се у уторак после подне очекује наоблачење са кишом, местимично уз захлађење. Средином недеље хладније, на југу региона уз падавине. Крајем недеље даље захлађење уз могуће обилније падавине, а уз пад температуре у вишим областима могућ снег. После 12. новембра осетно хладније.

Данас ће се преко региона великом брзином премештати хладан фронт који доноси олујан, на ударе и оркански ветар, кишу, пљускове, грмљавину,а локално може бити и туче/града. Иза фронта атмосфера полако у смиривању, док ће ветар ослабити на умерен до појачан али без олујних удара. У понедељак променљиво облачно, понегде уз пролазну кишу и релативно топло.

Југозападни ветар у даљем слабљењу и у окретају на западни и северозападни смер. Дневни максимум од +14 до +21 степен Целзијуса.

У уторак пре подне углавном суво, затим се очекује наоблачење које ће условити појаву кише, а на југу може бити и гмљавинских пљускова. Падавине неће бити овако интензивне и неће им претходити олујан јужни ветар.

У ноћи ка среди и у среду током већег дела дана над средишњим, јужним и југоисточним пределима облачно и хладније уз кишу, док ће на северу и западу бити облачно уз појаву слабе кише понегде. Почеће да дува слаб до умерен, северозападни ветар доносећи захлађење тако да ће се у среду максимуми кретати од +8 до +16 степени Целзијуса.

У четвртак после хладног, местимично и магловитог јутра током дана мало до умерено облачно и углавном суво уз слаб ветар, док ће дневни максимум бити сличан оном у среду. Петак доноси краће отопљење али се после подне очекује ново, јаче, погоршање које ће нас вероватно пратити и за следећи викенд.

Око овог датума се симулира даље, јаче, захлађење те би се за наредни викенд максимуми могли кретати од +4 до +9 степени Целзијуса, што је испод просека за тај део новембра док би на планинама преко 800мнв било услова за снег. Стабилизација и разведравање су могући око 15.11. али би тада јутра била хладна уз минимуме од -7 до +2 степена Целзијуса, док би се максимуми кретали од +5 со +10 степени Целзијуса.

Сумирано, после данашњег олујног налета, од средине недеље полако али сигурно улазимо у другачији тип времена која ће све више личити на касно јесење. Више неће бити олујних удара јужног ветра, док би крајем следеће недеље уз даље захлађење у брдско-планинским пределима региона могло бити и снега.

Сви изнети подаци и процене су резултат моје обраде и тумачења нумеричких модела, за званичне информације пратите државне прогностичке заводе - наводи се у прогнози метеоролога Марка Чубрила.

БОНУС ВИДЕО: