Принцеза Даница Карађорђевић, супруга принца Филипа, породила се данас и на свет је донела ћерку. Поносни родитељи су одмах ову лепу вест поделили са пратиоцима на друштвеним мрежама.

Том приликом открили су да је Даница родила ћерку, која ће носити титулу принцезе и име једног од најлепших срспких имена, Марија. 

Они су издали и саопштење у којем су детаљно изнели детаље о томе колико је беба била тешка, као и да је током порођаја све протекло у најбољем реду.

 

 

- Њихова Краљевска Височанства Наследник Принц Филип и Принцеза Даница са задовољством објављују рођење своје ћерке принцезе Марије у недељу, 05. новембра 2023. године у 12:31 ч. Беба је тешка 4,060 кг и дугачка је 55 цм. Мама и беба се осећају добро. Принцеза Марија је друго дете Принчевског пара и прва принцеза рођена у директној наследној линији Краљевске породице Карађорђевић након принцезе Јелене (р. 1884), ћерке Краља Петра И и Кнегиње Зорке. Њ. К. В. Принц Наследник Филип, Принцеза Даница и њихов син Принц Стефан желе свима да се захвале честиткама и лепим жељама.

Женско име Марија је сигурно једно од најпопуларнијих и најчешћих имена на свету. Као право "библијско име" веома је заступљено у свим хришћанским земљама, али је и у другим варијацијама маријанских имена распрострањено и по остатку нехришћанског света.

Ово женско име је толико сматрано свето, да је због великог поштовања према Богородици у 15. веку чак било и забрањено да се даје деци као крсно име, а уместо тога је било коришћено као симбол.

Према новијим тумачењима, Марија је изведено од египатске речи “мрy”, што значи "вољена", "жена коју Бог воли", "чистота", "дубока љубав", односно “од Бога вољена”.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО: