Радијатор може да осуши одећу пуно брже од сталка за сушење, али здравствени стручњаци упозоравају да не користите ту пречицу јер би могла негативно да утиче на ваше здравље. Прво, то би могло да учини ваш дом плеснивим.

У домаћинствима се тако понекад може створити посебна сорта гљивице која се зове aspergillus. Удисање њених спора опасно је за здравље, а узрокује и развој понекад смртоносне инфекције која се зове аспергилоза.

Стручњаци из организације "Asthma + Lung UK" открили су да се већина људи неће разболети ако удишу ситне комадиће плесни који се обично налазе у тлу, компосту и трулом лишћу те у прашини и влажним зградама. Али људи с плућним болестима, попут астме, или ослабљеног имунолошког система могли би јако да се разболе због удисања плесни.

Важно је проветрити дом

Професор Дејвид Денингс, директор британског Националног центра за аспергилозу, упозорио је да бисте могли помоћи развоју аспергилуса ако редовито стављате одећу на сушење на радијатор. То је зато што влага коју испушта мокра одећа може да створи идеално тло за размножавање гљивичне плесни, рекао је он за Би Би Си.

Фото: Профимедиа

 

Др Денингс је, такође, упозорио да одећа стављена на сталак за сушење или пребачена преко топлих радијатора подиже ниво влаге у домовима до 30 посто. - Пар чарапа или пешкир на радијатору неће учинити ништа страшно. Уобичајено је сушење веша унутра, а прозори нису отворени тако да нема излаза за сву ту влагу - то је велики проблем - рекао је.

Др Денингс је истакао да је важно проветравати дом док се одећа суши унутра. - Ако се она не суши вани и морате да је ставите на радијатор, свакако отворите прозоре и затворите врата собе у којој се налазе - истакао је.

Особе с тешком астмом и слабим имуним системом могу да буду посебно рањиве. Из британске Националне здравствене службе (ХНС) напомињу да је реткост да добијете аспергилозу ако сте здрави.

Опасности од аспергилозе вам пријети ако имате:

  • болест плућа, попут астме, цистичне фиброзе или хроничне опструктивне плућне болести (КОПБ),
  • ослабљен имунитет, на пример, ако сте имали трансплантацију органа или сте на хемотерапији.
  • ако сте имали туберкулозу (ТБ) у прошлости,
  • ако сте имали тежак облик грипа или корона вирус и била вам је потребна вештакча вентилација.

Симптоми укључују отежано дисање, кашаљ који може да изазове појаву крви или слузи, тешко дисање, високу температуру и губитак тежине.

Требало би да посетите лекара опште праксе ако кашљете дуже од три недеље или је стање ваших плућа све теже контролисати уобичајеним лечењем, стоји у смерницама НХС-а.

Такође је посебно важно то да учинити ако имате ослабљен имунитет и осећате горе наведене симптоме.

БОНУС ВИДЕО: