У Србији ће данас бити облачно време, на северу углавном суво, а у осталим пределима понегде са кишом, која ће најобилнија бити на југу и истоку земље.

До престанка падавина и разведравања у свим пределима доћи ће касније после подне и увече, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Дуваће слаб до умерен јужни и југозападни ветар, који ће током ноћи ка недељи бити у појачању. Најнижа температура биће од шест до 13, највиша од 14 до 19 степени.

У Београду ће данас бити умерено до потпуно облачно и углавном суво, а после подне ће доћи до разведравања. Дуваће слаб до умерен јужни ветар, који ће током ноћи ка недељи бити у појачању. Најнижа температура биће од 7 до 11, највиша дневна око 17 степени.

Метеоролошке прилике ће бити релативно неповољне за кардиоваскуларне болеснике и особе са респираторним обољењима којима се саветује опрез. Могуће метеоропатске реакције су променљиво расположење, реуматски болови и главобоља.

Упозорење на већу количину падавина

"Данас, на југу и истоку Србије очекују се киша и локални плјускови, са условима и за већу количину падавина, од 20 до 40 мм, локално и више, и то у првом делу дана", наводи се у упозорењу РХМЗ.

Хидролошко упозорење

На сливовима Нишаве, Белог Тимока и горњем току Јужне Мораве са притокама током 04/05. новембра водостаји ће бити у умереном порасту без достизања упозоравајућих нивоа.

Упаљен метео аларм

У југоисточној Србији данас је на снази наранџасто упозорење због кише, док је у источној Србији и на простору КиМ упаљен жути метео аларм, такође, због кише.

Наранџасто упозорење значи да је време опасно: Прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова. Пратити савете које дају надлежне државне службе.

Време наредних дана

У недељу мало топлије и поново ветровито уз јак и повремено олујни јужни и југоисточни ветар. Ново наоблачење са кишом и локалним пљусковима захвата најпре Војводину и запад Србије. Ови кишни облаци се поподне и увече шире ка југоистоку Србије. Ветар у првом делу дана јак и олујни јужни, а поподне и увече у постепеном слабљењу и скретању на југозападни. Притисак испод нормале. Минимална температура од 5°Ц до 11°Ц, а максимална од 17°Ц до 22°Ц. Увече киша у централним и јужним пределима, а на северу разведравање.

У понедељак и уторак променљиво облачно са сунчаним интервалима. У уторак крајем дана и у ноћи ка среди наоблачење са југоапада доноси пролазну кишу. У среду хладније, на северу сунчани периоди, а јужније са кишом. У четвртак се разведрава и на југу. У петак и суботу суво и мало топлије.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: