Два руска комичара, Владимир Александрович Кузњетсов (Вован) и Алексеј Владимирович Стољаров (Лексус) који су, према речима италијанских медија, блиски са обавештајним службама Кремља, обавили су дуг телефонски разговор са италијанском премијерком Ђорђом Мелони лажно се представљајући као лидери из афричких земаља.

Лажни разговор је обављен још 18. септембра, а у целости су га пренели како канадски портал Rumble, тако и руска новинска агенција Риа новости.

Из канцеларије дипломатског саветника премијерке рекли су да жале због тога што је премијерка доведена у заблуду од стране руских превараната који су се лажно представили.

Ова епизода се догодила баш у време када је премијерка била заузета јачањем односа са афричким лидерима са којима је одржавала важне састанке пред Генералну скупштину Уједињених нација између 19. и 21. септембра.

И мада су руски комичари покушали да од премијерке извуку реченице и изјаве које би касније могле да се искористе против ње, она је остала при чврстом ставу који италијанска влада има према свим питањима дотакнутим у љубазном и формалном разговору.

О чему је Мелони разговарала са лажним руским дипломатом

- Сви су врло уморни - изјавила је Мелонијева говорећи о руско-украјинском сукобу и додала: 

- Ближи се моменат у коме ће сви схватити да је потребно наћи излаз из те ситуације.

Премијерка је на питање комичара шта мисли о том сукобу с обзиром на то да је разговарала и са америчким председником Бајденом изјавила:

- Проблем је наћи излаз који ће бити прихватљив за обе стране без уништавања међународног права. Имам одређене идеје како би могло да се управља овом ситуацијом али чекам прави моменат не би ли их изнела - рекла је премијерка додавши:

Фото: Танјуг/АП

 

- Украјинска контраофанзива не иде очекиваним путем и није променила судбину сукоба тако да сви схватају да може трајати годинама уколико се не нађе прихватљиво решење. Украјинци раде све оно што морају, што је исправно, а на нама је да пробамо да им помогнемо.

На питање да ли сав новац одлази у Украјину, премијерка је рекла да ради на томе да помоћ оде и у Африку.

Један део разговора је био посвећен и великом приливу имиграната у Италију: 

- Европа је била убеђена да може да реши проблем тако што ће га лимитирати само на италијанску територију. Но, оно што не схватају јесте да је то немогуће. Овај феномен је толико велики да не укључује само Европску унију, већ и Уједињене нације. Проблем је што то остали не виде и сматрају да сама Италија мора да се избори са овим проблемом што је глуп начин понашања. Ситуација је јако компликована и врло тешка за нас. Од почетка године је у нашу земљу стигло више од 120.000 особа, нарочито из Туниса. Ситуација је јако тешка са многих тачака гледишта: људске, логистичке, сигурносне. Оно што видим јесте да имамо ризик да се овај феномен прошири због ситуације у Африци, нарочито у Сахелу, а ту је и проблем са пшеницом. Радимо са Унијом на меморандуму са Тунисом - изјавила је премијерка.

Фото: Танјуг/АП

 

Политичке реакције у Италији

- Каква срамота за Италију и за Ђорђу Мелони. Два руска комичара су успела да преваре Палацо Киђи и да разговарају директно са премијерком представљајући се као афрички лидери. Радио сам неколико година тамо и питам се како је могуће да су били толико површни те осрамотили читаву Италију - написао је између осталог Матео Ренци на друштвеним мрежама.

- Да ли сте видели шта се десило? Ђорђа Мелони, мислећи да прича са афичким дипломатом, заправо је причала о нашој спољној политици са два руска комичара. То је врло озбиљан проблем - написао је вођа Покрета Пет звездица, Ђузепе Конте на свом Вотсап каналу.

- Изгледа као неки виц, били једном један Рус, Африканац и Италијан... Нажалост, тужна реалност, а Италијанка је била баш премијерка Мелони. Питам се како је могуће да неко зове централну Палацу Киђи, представи се као афрички политичар и заиста буде повезан са премијерком причајући са њом о битним стварима - написао је портпарол Зелене Европе (Europa Verde) Анђело Бонели додавши:

- Каква срамота! Ово што се десило је право огледало тога на који начин се управља Италијом, на апроксимативан и срамотан начин. Њу су преварила два руска комичара онако како она вара већ годину дана италијански народ. Како можемо да будемо мирни ако имамо премијерку која мртва хладна одговара на позиве непознатих особа и сада јој се смеје цео свет?

Лидерка опозиције Демократске pартије, Ели Шлајн изјавила је да је оно што се догодило је врло забрињавајуће за владу и за Италију.

- Активности филтрирања и верификовања телефонских позива очигледно нису функционисале што је озбиљно осрамотило нашу земљи и оно што су кратко рекли из Палаце Киђи није довољно, потребно је да Влада разувери Парламент и државу да се ситуације овог типа, које ризикују да наруше наш имиџ и наш политички профил на међународном нивоу више неће поновити.

- Јасно је да је дошло до великих грешака међу особљем у Палаци Киђи, али хајде да избегнемо експлоатацију и контроверзе, барем у вези са спољном политиком - изјавио је лидер групе AZ-IV у Комисији за спољне послове и секретар Копасира Еторе Росато на друштвеним мрежама додавши: 

- Желим да браним Италију, а не Ђорђу Мелони, која чак ни у том контексту не одустаје од своје подршке Украјини и пуне одговорности Русије.

- Остаје да је заиста озбиљно то да је премијерка могла да буде изложена на овај начин, те ћемо тражити, у интересу свих, да се разјасни шта се догодило и да се утврде одговорности - каже Розато.

У прошлости су разговарали са Елтоном Џоном глумећи Владимира Путина и сам музичар је испричао на Инстаграму да је разговарао са руским председником и да би волео да га сретне не би ли са њим разговарао о правима геј популације у Русији, несвестан тога да је учествовао у шали.

Руски комичари успевају да прођу све институционалне баријере те да ступе у лични контакт са међународним лидерима, углавном оним који су критични према руској политици. Из тог разлога их многи сматрају сарадницима руске владе и обавештајне службе, почевши од Федералне агенције за сигурност.

Ко су још биле „жртве“ руских комичара

Од Ангеле Меркел која је била убеђена да разговара са бившим украјинским председником Порошенком, до турског председника Ердогана, од Елтона Џона до шпанског премијера Санчеза, дугачка је листа „жртава“ заиста изванредних телефонских шала два руска комичара Вована и Лексуса, који су се овог пута усмерили на италијанску премијерку Мелони.

Фото: Танјуг/АП

 

Модус операнди је увек исти, лажно се представе, углавном као дипломате или представници неке владе и успеју да на врло интиман начин разговарају са премијерима. У игри је, више од боја гласа који успевају да имитирају, ефекат изненађења.

Два руска комичара су постала позната захваљујући њиховом Јутјуб каналу који је забрањен ове године. У априлу ове године успели су да разговарају са председником Федералних резерви, Џером Повелом правећи се да су Володимир Зеленски. У новембру прошле године су разговарали са председником Пољске Дудом представљајући се као Емануел Макрон.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: