Национални муслимански демократски савет, који укључује лидере Демократске партије из држава које ће, како се наводи, вероватно одлучивати о изборима, као што су Мичиген, Охајо и Пенсилванија, позвао је Бајдена да искористи свој утицај на Израел, како би посредовао у прекиду ватре до данас до 17 часова, преноси Ројтерс.

У отвореном писму под насловом ''Ултиматум прекида ватре 2023'', муслимански лидери у САД су се обавезали да ће мобилисати муслиманске гласаче да ''зауставе подршку или гласове за сваког кандидата који подржи израелску офанзиву на палестински народ''.

- Безусловна подршка ваше администрације, која обухвата финансирање и наоружање, одиграла је значајну улогу у одржању насиља које узрокује цивилне жртве и нарушила је поверење бирача који су раније веровали у вас - каже се у писму.

Како наводи Ројтерс, ово писмо последњи је знак растућег незадовољства међу арапском и муслиманском заједницом у САД, након што је Бајден одбио да осуди израелске нападе на Појас Газе у којима је, према подацима медицинских власти у Гази, до понедељка убијено 8.306 Палестинаца, од којих 3.457 деце.

Извршни директор Савета за америчко-исламске односе у долини Сакрамента (ЦАИР), Басим Елкара, рекао је да би гласови муслимана могли бити пресудни за Бајдена на изборима 2024, уколико буде кандидат Демократа.

Он је указао на то да је на изборима 2020, 16 електорских гласова Мичигена освојено малом разликом од само 2,6 одсто.

Муслимани у Минесоти, коју би Бајден сутра требало да посети, прошле недеље издали су сличан ултиматум о прекиду ватре, и најавили протест током Бајденове посете.

Према подацима ЦАИР-а, око 70 одсто муслимана у САД гласало је за Бајдена 2020.

БОНУС ВИДЕО: