Метеоролог Ђорђе Ђурић је открио када у Србију стиже невреме са пљусковима и грмљавином. Најавио је и прогнозу до краја недеље.

Србија се данас налази под веома снажним циклоном, који нам је донео наоблачење, али се главна промена времена очекује после подне и увече. Србија се данас налази у предњем делу циклона, односно у његовом топлом сектору, па са југа, односно са Медитерана и даље струји топла ваздушна маса.

Максимална температура биће данас од 22°Ц на северозападу до 26°Ц у централним и југоисточним пределима, у Београду до 24°Ц. Под утицајем циклона данас ће дувати и веома јак јужни и југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама са олујним ударима, а на југу Баната са ударима и до 80 км/х.

Током дана циклон ће се својим центром премештати даље на североисток преко централне Европе ка источној, а у склопу њега и хладни фронт. Овог преподнева јака киша са обилним пљусковима и грмљавином пада у Хрватској, Словенији и на западу БиХ.

Када је реч о Србији, главнина промене времена очекује се после подне и увече. Дакле, у Србији ће током дана бити претежно облачно, понегде са слабом кишом.

Осим топле ваздушне масе, данас поново стижу и честице пустињског песка из Сахаре, па се у пределима са падавинама очекује прљава киша. Око 14-15 часова до Војводине очекује се јаче наоблачење са кишом и пљусковима са грмљавином, а до краја дана и вечери ово погоршање времена прошириће се и на остале пределе Србије.

Ветар ће бити у скретању на јак југозападни. Пред крај дана уследиће продор хладног фронта. Ветар ће бити у слабљењу и у скретању на северозападни.

Уследиће и продор свежије ваздушне масе и пад температуре ваздуха у току вечери на вредности од 10 до 15°Ц. Дакле, иако се очекује продор хладног фронта, не очекује се значаније захлађење.

По продору хладног фронта очекује се пораст ваздушног притиска, што ће бити увод у побољшање времена. Већ током ноћи и већем делу Србије очекује се разведравање.

У среду ће у већем делу Србије сунчано и мало свежије, али ће и даље остати натпросечно топло за почетак новембра. Само још ујуттро на југу и истоку Србије облачније са кишом.

Крајем дана и током вечери са југозапада се очекује ново наоблачење, али ће се задржати суво. Након јутарњих 8 до 12°Ц, у Београду 10°Ц, максимална темпетатура биће током дана од 17 до 20°Ц, у Београду до 18°Ц.

Од четвртка Србија ће бити под утицајем серије нових још снажнијих циклона са Атлантика и запада Европе, па се у петак и у недељу очекује нови талас падавина, уз јаке и олујне јужне ветрове, али и уз топло време за почетак новембра. Ових дана максималне темпетазуре биле су и за 10 степени више од просека, док ће почетак новембра донети пет до девет степени више темпетратуре од уобичајеног просека, који износи од 11 до 15°Ц.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".