Кипар се припрема за могући прилив избеглица са Блиског истока

Кипар проширује капацитете за смештај избеглица док се припрема за нови прилив људи који беже од ширења сукоба на Блиском истоку, саопштило је Министарство унутрашњих послова..

Како су навели, око 500 Сиријаца, који су кренули с либанске обале, стигло је пловилима на то медитеранско острво у најмање шест одвојених наврата у протеклих девет дана, што је већи број него иначе.

Власти ће удвостручити постојећи капацитет од 1.000 људи у свом примарном прихватном центру у близини главног града Никозије.

Напад на Либан

Израелска војска гранатирала је јужни Либан, преносе либански медији.

Нетањаху осудио снимак Хамаса о таоцима као "психолошку пропаганду"

Израелски премијер Бењамин Нетањаху осудио је данас објављивање видео-снимка Хамаса о три отете Израелке као ''окрутну психолошку пропаганду'' ове палестинске милитантне групе. 

''Наше срце је уз вас и уз остале таоце - Чинимо све што можемо да све отете и нестале вратимо кући'', рекао је Нетанијаху у обраћању трима Израелкама које Хамас држи као таоце.

ИДФ: Убијена четири оперативца Хамаса и четири припадника Исламског џихада

Израел тврди да су његове трупе убиле четири висока оперативца Хамаса у оквиру проширених операција у Појасу Газе, као и четири припадника Исламског џихада у граду Џенин на окупираној Западној обали.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да су убиле команданта поморских снага Централне бригаде Хамаса Џамила Баба, команданта противтенковске бригаде у батаљону Туфа Мухамеда Сафадија, важног оперативца у Хамасовој противтенковској јединици Мувамана Хиџазија и високог оперативца у сектору производње Хамаса Мухамеда Авдала.

Огласили се из УН

У Гази је у протекла три дана убијено 10 радника УН, чиме је укупан број мртвих радника организације порастао на 63, наводи се у саопштењу ОУН.

Шеф либанских обавештајаца са делегацијом Хамаса
Шеф обавештајне службе Либана састао се са делегацијом Хамаса у Бејруту.

Како је објавила либанска званична Национална новинска агенција, делегација Хамаса информисала је Абаса Ибрахима о развоју ситуације у Појасу Газе.

Представници Хамаса изразили су „спремност да пруже отпор и супротставе се сваком покушају копнене инвазије на Појас Газе“, наводи агенција.

Сирене за ваздушну опасност у северном Израелу

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у граду Рош Ханкири у западној Галилеји и у другим оближњим градовима у близини израелско-либанске границе.

Сирене су се огласиле услед поновљених ракетних напада либанске милитантне групе Хезболах и других савезничких група из јужног Либана на Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да се узрок оглашавања ракета истажује.

Сирене за ваздушну опасност у Јерусалиму

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Јерусалиму.

Израелска војска: Проширене копнене операције у Појасу Газе, убијена четири важна оперативца Хамаса

Израелска војска саопштила је да је проширила своје копнене операције у Појасу Газе. Како су навели, током сукоба са припадницима Хамаса, уништена је инфраструктура, али и припадници Хамаса, уз подршку хеликоптера и беспилотних летелица.

У последњих неколико сати, израелска војска је убила четворицу високопозиционираних команданата Хамаса.

Према тим наводима, убијени су Џамил Баба, командант поморских снага Централне бригаде Хамаса, Мухамед Сафади, командант противтенковске бригаде у батаљону Туфах, Муваман Хиџази, важан оперативац у Хамасовој противтенковској јединици и Мухамед Авдала, високи оперативац у сектору производње Хамаса.

Хамас: Израелски тенкови се повукли из Саладинове улице

Израелски тенкови, који су се приближили граду Гази, повукли су се, тврди шеф Хамасове канцеларије у Гази.

Тенкови су стигли до Саладинове улице, на удаљености од око три километра од ограде која ограђује Појас Газе.

Израел потврдио смрт киднаповане девојке

Министарство спољних послова Израела потврдило је смрт 23-годишње Шани Лук, које су отели припадници Хамаса 7. октобра.

У објави на платформи X (Тwиттер) се наводи да је Шани Лук, која је имала двојно, израелско и немачко држављанство, киднапована са музичког фестивала и да су је хамасовци мучили и са њеним телом парадирали по Гази, притом доживевши "несагледиве ужасе."

- Срца су нам сломљена, нека сећање на њу буде благослов - додаје се у саопштењу.

БОНУС ВИДЕО: