- Обезбеђивање станова за сестре и лекаре који ће радити у тим малим срединама је исто важно. Пројекат је одобрила Светска банка, а реализација би требало да крене у другој половини следеће године. Ако све буде у реду, 2029. би ово било реализовано - рекла је Грујичић за лист "Политика".

Она је рекла да Србија тренутно има 20 апарата за зрачење оболелих од малигних болести, да је расписан тендер за набавку шест мамографа и да ће бити набављено укупно 18 таквих апарата.

- Што се тиче ултразвучних апарата, град Београд набавља осам за домове здравља, а одлуком Владе Србије биће купљено још 15. Следеће године би требало да се ратификује споразум о кредиту Светске банке о набавци још десет магнетних резонанци и два нова апарата за зрачење - рекла је она.

Фото: Н. Скендерија, П. Милошевић

 

Навела је да се обуке лекара за рад на апаратима сада брзо завршавају јер су апарати савременији, као и да ће лекари радити стандардизоване прегледе јер ће све бити умрежено.

- Од марта ће бити ревидиране све листе чекања. Тада ће бити пацијентима много лакше да закажу преглед. Провераваћемо колико је пацијената прегледано сваког дана. Сада даљински можемо то да проверавамо јер ће све установе бити умрежене - рекла је министарка Грујичић.

БОНУС ВИДЕО: