Дуго се није знало каква је судбина задесила ово препознатљиво возило са натписом "Крстић и син", последњих година појавило се неколико реплика, али ни једна од њих није оригинални Мерцедесов аутобус из четрдесетих година.

Затим се сазнало да се оригинал, логично, налази у просторима загребачког Јадран филма, али да је у лошем стању и да се планира рестаурација и враћања у стање, у каквом је био за време снимања 1980. године, али и да буде функционалан за вожњу како би могао да иде на турнеју по региону. Међутим од тада је прошло осам година, а славно возило још није на путу.

Фото: Јутјуб принтскрин/Centar film

 

 

Како истичу из Јадран филма реч је о озбиљном улагању, а пре неколико година започету рестаурацију аутобуса "зауставила је пропаст једне велике хрватске корпорације која је требала бити спонзор” те да су остварили односе са неколико других спонзора, али да за сада цео посао планирају да ураде сами.

- Наша жеља која је значајно успорила обнову јесте да аутобус учинимо механички прихватљивим и технички потпуно исправним, односно да буде у возном стању. Морамо га оставити визуелно оригиналним, али технички исправним да се може возити као регистрировани аутобус. То значи више техничких, наизглед невидљивих преправки, на пример, заменити стари кочиони систем са ‘сајлама’ данас прихватљивим системом - каже председник Управе Јадран филма Винко Грубишић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Centar film

 

 

- Постоји велики интерес јавности, али и инвеститора заинтересованих за рестаурацју, изнајмљивање и турнеју, а међу њима је и велика фирма која послује у Хрватској и суседним земљама - наводи Грубишић.

 

Он истиче и да за аутобус често добија позиве оних који желе да га купе или изнајме, те да су стигле и четири понуде из Србије, али одговара да аутобус није на продају.

- Овај аутобус ће заиста возити по путевима бивше Југославије. Заиста ће ту бити и неки Мишко који ће нас возити везаних очију. Уосталом, то нам ионако раде - закључио је Грубишић.

Оспособљавање аутобуса значајно је успорила и пандемија корона вируса, земљотрес и олуја који су похарали Загреб и Дубраву, део града где се налази јадран филм, па су рокови померени за годину дана, пише Хина.

Фото: Јутјуб принтскрин/Centar film

 

 

Како најављују из Јадран филма, поред новог кочионог система уградиће нови мотор, нову опрему али поштујући оригинални спољашњи изглед. То значи да ће бити оригинална боја аутобуса, натпис ”Крстић и син”, али и димњак и рупе на крову аутобуса од сачме испаљене из пушке ловца којга је филмски оживео Ташко Начић, пећ бубњару и импровиовани роштиљ којим су вешто руковали возач Павле Вуисић и његов Мишко, Александар Берчек, те дрвене столце на којима су седили филмски ликови које су оживјели Данило Бата Стојковић, Драган Николић, Славко Штимац, Неда Арнерић....

Како истичу у Јадран филму, реч је о аутобусу мерцедес-бензу О 3500 који се производио од 1949. и који, супротно устаљениом мишљењу, није био модел који се могао возити по српским путевима уочи избијања Другог светског рата и бомбардовања Београда, пише Хина.

БОНУС ВИДЕО: