Љуске од јаја садрже чак 90 одсто калцијума – минерала који чува наше кости и даје допринос целокупног здрављу. Не постоји ниједна намирница која садржи толико калцијума који нам је неопходан

Наравно, нећемо их баш грицкати, али постоје разне други начини на које их можемо употребити.

Постоје бројна истраживања америчког „Натионал Институте оф Хеалтх“ о праху од млевених љуски јаја, а резултати су одлични. Наиме, прашак од љуске јаја имају бројна позитивна дејства на организам.

Фото: И. Маринковић

 

Домаће средство за чишћење

Осушене љуске јајета самељите у блендеру док не добијете фини прах. Помешајте га са содом бикарбоном у односу 1:3, потом додајте воду или сирће и овом мешавином можете чистити загореле шерпе или плехове, каменац на ве-це шољи и друге “упорне” наслаге код којих обична средства за прање не помажу, пише Крстарица.

Љуске од јаја као ђубриво за биљке

Љуске од јаја су пуне калцијум-карбоната који је добар за биљке.

Осушите љуске и самељите у прах или колико је год ситно могуће.

Чувајте прах у тегли како би вам увек био на дохват руке.

Помешајте прах од љуске с мало земље за цвеће, и ставите на место где је потребно мало ђубрива. 

БОНУС ВИДЕО: