Време је да кажемо збогом лету и поздравимо хладније дане, тмурна јутра и црвене носеве. Али и да се помиримо са чињеницом да ће дани бити све краћи, а ноћи све дуже. Промена сата ће донети и неке проблеме, ево како да их решите!

Иако ћемо због померања казаљки добито додатни сат у кревету, многи људи ће се осећати уморније него обично. Промена може да наруши ритам вашег тела, али Алисон Џонс, стручњак за спавање у водећем бренду душека, објаснила је како можемо да се изборимо са овом променом и ускладимо наша тела са новом сатницом.

Прелазак са зимског на летње рачунање времена и обратно доноси многе здравствене проблеме људима који се тада жале на умор, поспаност, депресију, појачан апетит, а статистика показује да се повећава и број срчаних удара и кардиоваскуларних проблема који знају да заврше и трагично.

Фото: Профимедиа

 

Алисон је препоручила да, да би ваш телесни сат био синхронизован, морате да будете "доследни", јер је то веома важно, "нарочито ако је ваше тело осетљиво на промене времена". Она је рекла: - С обзиром на то, најбоље је постепено одлагати време за спавање пре него што ће сатови бити враћени уназад. Тако ћете омогућити свом телу да остане доследно и да задржи свој циркадијални ритам у равнотежи.

Према Фондацији за спавање: - Циркадијални ритмови диктирају вишеструке процесе у телу, укључујући будност или поспаност, апетит и телесну температуру. Када је правилно усклађен, овај ритам може да унапреди конзистентан и сан. Али када се овај ритам наруши, може да створи значајне проблеме са спавањем, чак и несаницу. Истраживања такође откривају да циркадијални ритмови играју интегралну улогу у разне аспекте физичког и менталног здравља.

- Уношење малих промена током периода од неколико дана омогућиће вашем телу да се природно прилагоди, уместо да буде шокирано променом. Најбољи начин да то постигнете је да идете на спавање 10-15 минута раније сваке ноћи до недеље. На овај начин, ваш телесни сат ће већ бити синхронизован са новом сатницом.

БОНУС ВИДЕО: