Недавна студија, објављена у Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Дирецторс Ассоциатион, открива да су одрасли с већим уносом кофеинских пића били мање слаби и имали знатно бољу физичку функцију касније у животу, преноси Неw Yорк Пост.

‘Кафа и чај главни су напици у многим друштвима широм света, укључујући Сингапур. Наше студије показују да конзумација ових напитака с кофеином у средњој животној доби може бити повезана са смањеном вероватноћом физичке слабости у касној животној доби’, рекао је вођа студије и професор Националног универзитета у Сингапуру Кох Wоон Пуаy у саопштењу за јавност.

Истраживачи су испитали податке од 12 000 учесника (са седиштем у Сингапуру и кинеског порекла) у доби од 45 до 74 године током 20 година, узимајући у обзир исхрану, историју болести, социодемографске карактеристике, висину, тежину, ниво енергије, физичке активности и трајање сна.

Главни извори кофеина међу онима који су били укључени у студију били су кафа и чај, који чине 84% односно 12% укупног кофеина. Од учесника који су пили мало кафе сваки дан (68,5%), велика већина остала је између једне и три шољице дневно, док их је много мање (4,9%) пило четири или више. Током интервјуа, техничари студије такође су забележили резултате две критичне физичких процене – теста стиска руке и вежбе равнотеже – како би одредили физичку слабост и ризик од пада међу старијим волонтерима студије.

Према методологији студије, физичку слабост одређивале су најмање две од четири следеће особине: исцрпљеност, губитак тежине од 10% или више између праћења, лоша равнотежа и слаб стисак руке. На основу својих открића, истраживачи су могли да утврде да је испијање кафе, црног чаја или зеленог чаја у средњим годинама независно повезано с увелико смањеним ризиком од физичке слабости у касној животној доби.

Надаље, они који су пили четири или више шољица кафе дневно имали су значајно смањену вероватноћу слабости касније у животу у поређењу с онима који нису пили шољицу кафе дневно. Они који су свакодневно пили црни или зелени чај такође су показали знатно мање шансе за слабост у поређењу с онима који нису пили чај.

Истраживачи су приметили да је потребно додатно истраживање како би се пронашли специфични састојци који су довели до везе између напитака с кофеином и физичке слабости. ‘Потребне су даље студије како би се потврдиле ове лонгитудиналне повезаности и истражило јесу ли ти ефекти на физичку слабост посредовани кофеином или другим хемијским једињењима’, рекао је Кох, а преноси Вечерњи лист.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".