Ова светитељска је значајна за православце јер је помагала болеснима и сиромашнима, а верује се и да је посебна заштитница жена.

Вековима се Светој Петки обраћају за помоћ народи југоисточне Европе, а све више јој се обраћају и нехришћански народи. Свима је један циљ исти – да се молитвом приближе светитељки да да им она да помоћ и спас од свих животних невоља.

Постоје многи обичаји који се раде на дан Свете Петке, 27. октобра сваке године, али посебни су они који се морају обавити уочи празника.

Вече пред Свету Петку има посебно значење, те се након вечере иде одмах на спавање.

Фото: Википедија

 

 

Постоји оно што пре спавања мора да се обави. Обавезно се треба трипут прекрстити, па изговорити молитву:

– Помози Боже, Света Петко и Света Недељо, опрости нас ако смо што погрешили; помози ми и сачувај ме Боже од туђе беде невиђене; сачувај ме од рђавих мисли; помози сутрашњи данче; дај Боже здравље, добро да спавам, рђаво да не сним, већ смиље и босиље; дај Боже здравље, срећу и напредак и да здрави и живи дочекамо сутрашњи дан!

На овај начин се након вечере молио само домаћин, а жене и деца би се само три пута прекрстили. Међутим, свако се може помолити на овај начин, а након молитве се спава.

Важно је и да се глава увек током спавања окреће истоку. Једна рука се стави под главу, а друга пружи. Увек се леже на десну страну. Тамо где има деце, соба се пре спавања окади тамјаном, да се деца у сну не би преплашила.

Да подсетимо, у петак је велики дан и црквени празник посвећен Светој Петки, једној од највећих заштитница жена. Ова светитељака у многим крајевима се слави и као крсна слава, а сутрашњи дан потребно је провести у посту на уљу.

(Крстарица)

БОНУС ВИДЕО: