Како је глумац открио, она је трпела разне увреде јер је стално била у црном и волела аниме, као и емо музику.

- У основној школи трпела је вербалне увреде због свог изгледа, пошто је скоро стално била у црном јер је волела аниме и емо музику, што је тада било реткост - објашњава Иван.

Фото: В. Данилов

 

 

Ипак, Софија није одмах признала родитељима шта се дешава.

- Нама се отворила и то испричала тек у седмом разреду. Предузели смо све могуће да тај проблем решимо са школом, која није остала глува на нашу иницијативу. Међутим, иако смо ишли на разговоре са родитељима те деце и директорком, ништа се конкретно није догодило - рекао је он.

Глумац је пак преузео и сам неколико корака, те је проблематизовао вршњачко насиље у представи "Зато што те се плашим", након чега је држао је радионице с професором Жарком Требјешанином.

- Указали смо на проблеме са којима се деца суочавају, али се испоставило да као друштво немамо системско решење, јер није одговорност само на школи. И родитељи треба да схвате да су део проблема, а они то најчешће не прихватају, уверени да њихово дете није одговорно, и тако се све врти укруг. И мајке и очеви све своје неостварене амбиције пројектују на децу, што је катастрофа. С тим се свакодневно сусрећемо - додао је он.

Како је даље истакао и он и његови другари из школе трпели насиље од просветних радника.

- Било је нормално да се плашимо учитеља и наставника, добијали смо пацке лењиром или кључем, дешавало се да нам прокрвари глава. Нисмо имали коме да се жалимо. Али није било агресије међу децом као што је то данас случај, јер се сад она васпитавају да буду изразити индивидуалци - открио је он.

Глумац истиче да је сада време много другачије.

- Нажалост, заборавља се на емпатију, несебичност, давање, што се код нас подразумевало. Некад су била питомија времена. Одрастао сам у новобеоградским блоковима где је било много зелених површина и игралишта на којима се моје друштво свакодневно окупљало. Имали смо много више доживљаја са другарима из краја него што их деца имају сад. Деца данас поред редовне школе често иду и у музичку школу и на тренинге и свиме тиме су практично презаштићена, а треба да им остаје времена и за игру, одлазак у природу - открио је он.

Софија је додала да се васпитавање деце на првом месту, те да од тога већина ствари зависи.

Фото: АТА имагес

 

 

- Дете је огледало својих родитеља. Мени су радне навике усађене одмалена и што имам више обавеза, продуктивнија сам - тврдила Софија.

За крај Сандра је додала да су обоје поносни што је она радила за време школских распуста.

- Ситни послови су сасвим у реду, и нас двоје смо их радили. Софија је почела доста рано, продајући играчкице с другарима у Кнез Михаиловој, а одушевили смо се кад смо открили да се са 16 година сама запослила у једном тајландском ресторану. Иван и ја смо тада били на летовању у Занзибару, а наше друштво збуњено што се ми проводимо, а она ради - открила је она за Блиц.

БОНУС ВИДЕО: