Ако сте икад размишљали о мирнијем животу и пресељењу на село, ево прилика која се не пропушта: тренутно можете купити цело једно село у Шпанији и то по цени од 560.000 евра. Село Салто де Цастро простире се на површини од 6.000 квадратних метара, има 44 куће, бар, цркву, школу, чак и гостионицу, а тренутна популација места броји – нула становника.

Ево што се крије иза овог необичног огласа и о каквом се то селу тачно ради. Село Салто де Цастро први се пут у огласима појавило пре годину дана и на насловним странама шпанских медија је доспела информација да се цело место са 44 куће продаје за износ мало већи од оног који треба издвојити за већи стан у некој европској метрополи.

Фото: принтскрин Инстаграм/india.com

 

 

Село се простире на површини од 6.000 квадратних метара, има 44 куће, бар, цркву, школу, чак и гостионицу, а тренутна популација места броји – нула становника. Ево што се крије иза овог необичног огласа и о каквом се то селу тачно ради. За 300.000 евра купио га је грађевински бизнисмен Осцар Торрес из Толеда, који га је сада поново ставио у продају и готово удвостручио цену.

Чини се да је господин Торрес село купио као инвестицију, уложио је наводно одређена средстава и побољшао квалитет зграда, и сада је спреман да га прода за већи новац.

Фото: принтскрин Инстаграм/india.com

 

 

Село је изграђено 1940. године за смештај радника који су градили оближњу брану. Кад је тај велики посао завршен, људи су 1989. отишли и куће су остале празне. Више од 30 година се у њих нико није уселио нити их користио, што говори да баш и нису у најбољем стању.

Салто де Цастро налази се у покрајини Замора, између ретко насељене регије Кастиља и Леон, близу шпанско-португалске границе. Само је 100 метара удаљен од најисточније тачке Португала.

Састоји се од 44 куће, конобе, цркве, школе, базена, спортског центра и бивше полицијске станице. Заправо има све оно што бисте очекивали у стандардном шпанском селу. Једино што му недостаје су становници.

Фото: принтскрин Инстаграм/india.com

 

 

Испражњена села нису редак призор у овом сеоском делу Шпаније јер је он удаљен од градова и сунчане обале земље. Зато је тражена цена, пишу страни медији, прилично нереална. Према садашњој цени, цело село кошта као један велики стан или два мања у Мадриду или Барселони.

Фото: принтскрин Инстаграм/india.com

 

 

Наводно је Салто де Цастро 2000. године од хидрокомпаније купила породица која је намеравала да га претвори у туристичко место. Међутим, онда се догодила криза 2008. која је ствари ставила у други план и на карју је село стављено у продају. Према ранијој студији коју су израдили бивши власници, инвестиција која би граду била потребна да би село функционисало и почело да буде исплативо износила би око два милиона евра.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".