Тихомира ћемо моћи видети у улоги нашег великог писца и нобеловца Иве Андрића. Серија има осам епизода, а сам Тихомир личи на Андрића у тим годинама када му је додељена награда. 

Глумац је изјавио шта му је био изазов код играња лика славног књижевника:  

- Ја се ближим годинама када је он добио Нобелову награду и има безброј ствари о којима приватно размишљам. У часу када смо пре седам - осам година почели да радимо на овој серији, у том документарном материјалу где је сачувано пар његових изјава, Андрић каже: “Чекам да прође ова гужва и халабука и да се вратим свом свакодневном животу, раду и стваралаштву”. Чини ми се да је то тренутак када човек успе у својој професији и када га све оно што прати успех одвоји од јединог смисла његовог живота, а то је стваралаштво и радост стварања и радост у овој нашој професији, радост игре и новог. Размишљао сам шта је то као успех, а успех је добити нобелову награду и једини је он у томе успео. Има безброј мотива који су иницирали рад на овој серији, а онда се из дана у дан како смо радили, а радили смо дуго и озбиљно да уобличимо неки сценарио који је по нашој мери и за који верујемо да ће бити занимљив гледаоцима, откривале различлите ствари. У једном часу сам помислио:”Боже, па ово што ми имамо у серији то сви знају о Андрићу”. Онда сам разговарао са битним људима који су заиста познавали Андрића и дошао сам до закључка да то можда зна 3 000 људи у земљи. Они су ми рекли не 3 000 него само 300. Мислим да ће широкој публици па и оној која добро познаје и живот и дело Андрића, ово бити занимљиво а сматрам и да смо дужни према будућим генерацијама да отргнемо мало од заборава сећање на тако значајну личност, књижевника и мудрог човека. У његовим делима се многе мудрости могу научути а са друге стране и упознати друштвено битан и значајан човек.

Фото: Предраг Митић

 

Станић се овај пут опробао и као редитељ овог културног пројекта: 

- Пошто сам дуго у овој теми онда из позиције редитеља могу контролисати сваку фазу стварања овог дела. Није у питању никаква моја амбиција да наставим да се бавим том професијом. Можда и хоћу, али све зависи. Можда ми се редитељски посао и допадне. Мислим да сам сувише добар глумац и штета је да не радим и играм ово што знам. То је очигледно јер не би ме људи звали да толико играм да немам у својој професији и неки стандард који је довољно добар за разне жанрове. Овде сам морао да изаберем ту позицију, али сам ипак позвао свог сарадника и дугогодишњег пријатеља Боришу Симовића, који је наш најбољи стручњак за ефекте. Ово је њему први пут да режира једну ТВ серију али наше вештине су компатибилне и ми се допуњавамо на један јако добар начин.

Открио је и која му је била најуспешнија година у каријери: 

-Увек је то исто како коме и како кад. Ништа се не може генерализовати. Ви имате многе глумце у свим временима за које видите да су присутни и да много раде а они су често незадовољни унутар себе. Можда не раде баш оно што би желели, а можда не раде на начин на који би желели. Иако их људи воле у неком жанру, можда су очајни јер су желели нешто друго да раде. Ја сам пролазио разне животне фазе и искушења у овој професији, али ми је последњих година најхармоничнија и најсрећнија фаза. Да не призивам ђавола! Заиста сам некако апсолутно срећан што се бавим овим послом, на овај начин. Ништа ми не пада тешко иако на овом пројекту радим неколико послова. Заиста ми све причињава задовољство и као да смо ухватили неку хармонију сада са самим собом.

 

БОНУС ВИДЕО: