Без обзира да ли желите да поклоните прелепи букет цвећа неком драгом или једноставно желите да улепшате свој дом њежним латицама, постоје правила која треба да знате.

Веровали или не то се зове ,"цветни бонтон" и укључује низ правила даровања букета и цветних аранжмана. 

Фото: Профимедиа

 

 

Када је поклањање букета у питању, обичај је да то буде непаран број, (иако то у свету није случај) зато што непаран број означава однос који још увек није завршен, а уједно доноси и срећу ономе коме се исти поклања. Букет увек треба да буде одмерен, направљен тако да одговара прилици.

Никада се не поклања паран број цвјетова, па чак ни дванаест цветова, иако је некада овај број био општеприхваћен. Једна ружа иде, али три не (делује помало мизерно).

Па чак и са пет, ситуација остаје иста. Можете се већ комотније осећати са седам ружа, а једанаест су знак посебне пажње.

Често један цвет може рећи више о оном ко га даје него неки превелки и пренатрпани аранжман. Као и у многим другим стварима, ни овде није лепо претеривати. 

Важно је знати

Треба имати на уму да када се иде у посету болеснику, не треба носити миришљаво цвеће и да се цвеће не носи пријатељевој супрузи. Момци треба да знају да не треба да поклањају цвеће и девојци и њеној мајци. Уколико желите да поклоните саксијско цвеће, требало би водити рачуна да ли особа којој поклањамо већ има цвећа у кући, па ако има, онда јој вреди и поклонити, јер то значи да ће водити рачуна о њему.

Фото: Профимедиа

 

 

Поклон прикладан прилици

Цвеће се поклања онда када имате осећања за која речи нису довољне.

У тим случајевима цвеће говори уместо Вас. Цвеће је идеалан поклон за сваку прилику. Чак и ако смо припремили неки скупоцен поклон, један цвет ће га употпунити и дати му посебан шарм.

Цвеће носимо на рођендане, крштења, сахране, дакле на све оне догађаје када слављеницима желите да покажете своју наклоност, пажњу, симпатију или захвалност. Ма где дошли носећи леп букет цвећа бићете срдачно дочекани јер са цвећем једноставно не можете да погрешите. Но, да вам се ипак не би десило да вас онај коме га поклањате одједном збуњено погледа, водите рачуна о неким правилима. 

БОНУС ВИДЕО: