Припремно рочиште у парничном поступку који је 27 чланова породица убијених 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" покренуло због претрпљеног душевног бола, патње и страха због губитка најближих, одржано је данас пред Вишим судом у Београду, а саслушање 14 чланова породица преминулих заказано је за 28. и 29. децембар.

Адвокат Огњен Божовић, који заступа породице, предложио је суду да се на околност душевних болова, патњи и страха сви они саслушају, а да пред судом исказе дају и дечак, који је првотужени, затим његови родитељи који су такође обухваћени тужбом.

Као четвртотужена наведена је школа у којој се злочин догодио. Адвокат је суду предложио да од Министарства просвете затражи одређена документа од школе, међу којима су одлуке о одговорности донете против педагога, психолога и секретара, као и одговор на питање да ли је започет дисциплински поступак против дечака.

- Предлажемо да се од Градског Центра за социјални рад прибави комплетан спис предмета који се односи на дечака и родитеље, а пре свега формулар за регистрацију, пријаве и пратеће тумачење, изводи за сва лица, службени позиви које је Центар упућивао, записнике са саслушања, налаз и мишљење - предложио је заступник породица.

Такође, предложио је и да доказ у парничном поступку буде извештај школе о свим оправданим и неоправданим изостанцима дечака  са наставе. "Имамо основ да сумњамо да су родитељи одговорни за лоше васпитање и рђав узор", додао је адвокат.

Заступница дечака и његових родитеља оспорила је ове тужбене захтеве родитеља и тражила да се поступак прекине до окончања кривичног поступка против оца и мајке, јер су родитељи убијених, како је навела, у том поступку већ истакли имовински захтев од 100.000 евра по преминулом.

- Пре свега тражимо вештачење дечака на околност способности за расуђивање, како бисмо знали како даље да се бранимо", рекла је заступница родитеља и дечака, адвокат Марина Ивери, док је заступница школе нагласила да школа не дели "солидарно - одговорност са родитељима и предложила и да се саслушају сведоци везано за обезбеђење, тадашња директорка школе, разредна старешила, али и спремачица, наставница физичког, у контексту дешавања од кобног јутра.

На крају данашњег рочишта, судија је саопштила да је прихватила предлог да се саслушају чланови породица убијених, као и отац и мајка дечка, док ће о осталим предлозима бити накнадно одлучено.

Шокантан предлог - Упоредила "Рибникар" са кампом за децу
Као доказ да "стрљаштво није законом забрањено за децу" и да се "рђаве навике" не могу видети кроз то што је отац дечака водио у стрељану и учио га да пуца, заступница породице Марина Ивери доставила је као доказ новинске чланке који се односе на кампове за децу у којима се вршила обука за пуцање. 

- Противим се да се као доказ изведу достављени чланци о војним камповима за децу. Јесам за боравак деце у природи, али лично сматрам да ови људи који организују такве кампове треба да се похапсе, а не да ово што раде буде доказ - остао је шокиран овим предложеним доказом заступник породица, адвокат Огњен Божовић.

БОНУС ВИДЕО