Супа или чорба, главно јело, хлеб и салата – тако отприлике изгледа сваки ручак у Србији. Навикли смо да једемо тим редоследом, а нутриционисти упозоравају да је то велика грешка.

- Од тренутка кад почнемо да једемо до тренутка кад мозак добије информацију да смо сити прође између 15 и 20 минута – каже нутрициониста Душанка Лацмановић за "Срећну Републику".

Према њеним речима, кад започнемо оброк супом или чорбом и одмах затим почнемо да једемо главно јело, већински са хлебом, у просеку прође десетак минута од почетка оброка.

Фото: Профимедиа

 

 

- Ако смо прегладнели, појешћемо много више главног јела него што нам је суштински потребно. Како је на нашим просторима бели хлеб најчешће на трпези и постоји навика да га једемо уз сваки оброк, што нутриционистички није оправдано, до половине ручка унећемо велики број калорија. Док салата дође на ред, мозак добија сигнал да је организам сит – наводи Лацмановићева.

А управо је салата део оброка који би требало да поједемо пре било чега.

- Салата од свежег поврћа је пуна влакана, а влакна су задужена за осећај ситости. Поред тога, салата је богата минералима и витаминима који су и те како потребни нашем организму. Кад пре ручка поједемо салату, мозак ће брже добити информацију да смо сити, па нећемо појести више главног јела и хлеба. Кад је реч о здравственом аспекту, салата обезбеђује постепен раст шећера у крви, за разлику од простих угљених хидрата у виду хлеба и брашна кроз чорбе и већину главна јела који нагло подижу шећер у крви – објашњава нутриционисткиња.

Салата као увертира у ручак или вечеру је, истиче наша саговорница, идеалан начин да редукујемо количину калорија које ћемо унети и да паралелно поведемо рачуна о здрављу.

Кад је реч о хлебу без ког већина људи не може да замисли оброк, нутрициониста Лацмановић предлаже да бели хлеб заменимо здравијом верзијом хлеба од целих зрна житарица.

- Осим што је здравији, хлеб од целих зрна ће брже обезбедити ситост, па ћете га појести у мањој количини. Осим тога, проћи ће мало више времена откако сте појели салату и супу, односно чорбу, што је такође предност, поготово за оне који желе да смршају и воде рачуна о калоријама – наводи нутриционисткиња.

БОНУС ВИДЕО: