Родитељи једне од девојчица, која је 3. маја убијена у Основној школи "Владислав Рибникар", затражили су четири месеца пре масакра да се она премести у друго одељење, али им школа никада није одговорила. Са друге стране, дечак убица је у одељење у које је пуцао пребачен "ургентно и нетранспарентно", откривено је на данашњем суђењу у парничном поступку који је покренут по приватној тужби породица убијених против породице дечака убице, али и школе.

Огњен Божовић, адвокат који заступа породице убијене деце, рекао је да остају при својој тужби и изнео је неколико предлога.

"Нетранспарентан рад школе"

- Добили смо информацију да је то одељење формирано у прилично нетранспарентном поступку - казао је Божовић. Када је реч о нетранспарентном раду школе такође је изјавио да о пребацивању дечака убице из једног одељења у други не постоје никакви записи.

Истакао је и да је отац девојчице, жртве дечака убице у јануару 2023. године тражио да се она пребаци у друго одељење, а школа му никада није одговорила. "Док је дечак убица пребачен ургентно без процедуре што указује на нетранспарентан рад школе", рекао је.

- Родитељи дечака убице правдали изостанке које није требало -

Адвокат Божовић је такође споменуо и лоше васпитање дечака убице.

- Имамо основа да сумњамо да су му родитељи правдали изостанке који није требало да буду оправдани", рекао је адвокат. Он је затражио да се прибави извештај о свим изостанцима из периода када је дечак убица ишао седми разред у циљу утврђивања лошег и рђавог васпитавања родитеља.

Адвокат Божовић је од Градског центра за социјални рад затражио да се доставе сви предмети који се односи на породицу дечака убице.

- Посебно формулар о регистрацији сумње за злостављање и занемаривање, све поднете пријаве, службене позиве које је Центар упутио породици - рекао је адвокат. Адвокат породица убијене деце и чувара школе је тражио да се прибави комплетан историјат лечења дечака убице.

Предлог породице дечака убице

Марина Ивеља, адвокатица која заступа породицу дечака убице, је у свом предлогу истакла да не постоји заједница живота између тужилаца, што значи да поједине браће и сестре нису живели са погинулима. Због тога је адвокат Божовић доставио личне карте тужилаца и истакао да се противи овом предлогу.

Адвокатица Марина Ивеља је истакла и да предлаже да се парнични поступак прекине. Адвокатица породице дечака убице је предложила да суд прекине поступак до окончања кривичног поступка и навела да је и у кривичном поступку тражена одштета од по 100.000 евра по преминулом, за сваког члана породице.

Она је затражила да пре извођења доказа се вештачи дечак убица како би се утврдиле његове способности расуђивања у тренутку извршења дела. Адвокат Божовић је истакао да се противи обустави парничног поступка док се не заврши кривични поступак који се води против оца и мајке дечака убице.

Он је указао да је "грађанско право на одговорност је шире од кривичног, те би постојала и све и када би били ослобођени". Он је казао да се од Министарства просвете и Градског центра за социјални рад затражили документацију и рекао да је нису доставили у законском року. Они су између осталог тражили да им се достави да ли су предузете мере и активности ради усаглашавања правила о безбедности ученика у школи.

Приватна тужба 27 чланова

Следећи главни претрес 28. децембар породица убијене две девојчице у школи "Владислав Рибникар." Подсетимо, 27 чланова породица убијених у ОШ "Владислав Рибникар" су поднели тужбу против дечака убице, његовог оца, мајке и против школе.

Тужба је поднета због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха. Такође, овом тужбом је затражена и новчана рента, дакле будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".