Високе температуре у ово доба године нису неочекивана појава, јер се ради о Михољском лету. Ипак, како су стручњаци И најавили данас би могао да буде најтоплији октобарски дан у историји наше метеорологије.

Иван Ристић, метеоролог, донео је "најсвежије" метеоролошке прогнозе гледаоцима Курир телевизије.

Док већина људи ужива у сунцу и топлом времену, постоје и они који не могу дочекати прве пахуље снега. Тренутни циклус топлих ваздушних струја доноси још више топлоте, како је рекао Ристић, који предвиђа пораст температуре до 5 степени током дана.

- Највиша температура се очекује у Лозници, а модели показују око 33 степени - навео је Ристић, који је и члан РХМЗ, додајући да ће већи део Војводине вероватно имати температуре преко 30 степени, што би могао бити нови рекорд за овај период године.

Снажан јужни ветар биће карактеристичан за планинске области, док ће у нижим деловима бити нешто слабији, али повремено и даље јак, објашњава Ристић.

Наредни дани доносе и промене, како најављује Ристић:

- Очекује се појава облака, уз могућност слабих падавина током дана, а већа киша се предвиђа крајем дана и током ноћи између суботе и недеље, уз пролазак хладног фронта - истакао је.

Након периода топлијег времена, недеља ће бити мало свежија, али и даље ће температуре остати пријатне, крећући се између 24 и 28 степени. Убрзо након тога, температуре би могле достићи 30 степени, док се очекују киша и постепен пад температуре током друге половине следеће недеље.

- Колеге метеоролози наводе да се очекује да температуре у првој половини новембра буду изнад просека, око 20 степени максимално - истакао је Ристић.

- Крајем октобра нормалне темпретауре су од 14-20 степени, и оне су близу тих граница. Температуре ће бити исто 20 степени као и у понедељак и уторак ове недеље - додао је.

Када су у питању прве назнаке зиме, Ристић је изнео своје пројекције.

- Ова зима ће бити другачија. Очекујем први снег око 15. децембра, али не би ме изненадило да се снег јави мало раније. Крај децембра и јануар ће вероватно донети праву зиму, са обилним снежним падавинама и правим зимским данима - закључио је Ристић.

Док се ишчекују ове промене, многи се питају хоће ли ове године зима заиста доћи.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".