Истиче се да се предложеним законима дефинишу гаранције слободе јавног информисања, забрана дискриминације, угрожавања слободног протока информација, као и вршења притисака, претњи или уцењивања медијских радника.

Посебна пажња посвећује се и кажњавању насиља над новинарима, заштити медијског плурализма и забрани монопола у области јавног информисања.
Такође, документом су обухваћене и посебне обавезе установа јавних медијских сервиса и других медија који пружају услуге по начелима јавних медијских сервиса, у погледу правовременог и непристрасног извештавања и квалитета услуга.

Дефинисан је појам подстицајног окружења које подразумева стварање и одржавање политичког, економског и друштвеног окружења које медијима треба да обезбеде слободан рад, без притиска. 

Предлогом закона о електронским медијима, у складу са међународним актима и стандардима, дефинише се организација и рад Регулаторног тела за електронске медије, услови и начин пружања медијских услуга, услови и поступак за издавање дозвола за пружање медијских услуга, надзор над пружаоцима медијских услуга, као и друга питања од значаја за ову област. 

Предложени закони гарантују слободу мишљења и изражавања и слободу медија у складу са највишим међународним стандардима земаља Европске уније и документима Уједињених нација и Савета Европе, али и са стандардима произашлих из праксе Европског суда за људска права. Њиховом дефинисању претходио је инклузиван процес широких консултација и јавних расправа уз присуство представника Владе Србије, новинарских и медијских удружења, ОЕБС-а и других међународних партнера.  

У саопштењу се подсећа да је и европски комесар за проширење Оливер Вархељи упутио писмо председници Владе Ани Брнабић, у којем похваљује завршетак рада на предлозима медијских закона, и рекао да препознаје много добрих елемената у оба нацрта закона. 

БОУНС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".