Мере котнроле трајаће 10 дана, са могућношћу да тај рок буде продужен.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је раније данас на седници Владе да је реч о привременим мерама које уводи већ девет држава чланица ЕУ.

- Шенген није готов, али има проблем.

Увођење граничних контрола није новитет, до њега долази због миграцијских трендова и процена о појачаним безбедносним претњама због тероризма - навео је Пленковић.

Хрватски премијер изјавио је данас да је једна од последица блискоисточне кризе одлука појединих држава чланица ЕУ да због претњи од тероризма и националне безбедности додатно предузму мере попут ових које је на границама најавила Италија Словенији, а и Словенија Хрватској.

Фото: Профимедиа

 

- Ради се о томе да ће и Италија према Словенији увести привремену граничну контролу на унутрашњим границама, а исто ће Словенија применити према Хрватској. О томе сам јуче разговарао са словеначким премијером Голобом, јутрос је (министар унутрашњих послова ХР Давор) Божиновић разговарао са словеначким колегом. Повод за разговоре била је најава Италије према Словенији, и то због повећаних мера због терористичких претњи у Европи. Одлука Италије ступа на снагу 21. октобра на рок од 10 дана - рекао је Пленковић на отвореном делу седницу Владе.

БОНУС ВИДЕО: