Израелско коришћење оружја с белим фосфором у Гази и Либану представља велики ризик за цивиле јер им такво оружје може нанети дуготрајне повреде, објавио је Хуман Ригхтс Wатцх (ХРW), невладина организација за заштиту и неговање људских права.

Организација је анализирала фотографије које су сликане у уторак и среду и на којима се види више ваздушних удара белим фосфором изнад луке у појасу Газе и руралних подручја на израелског-либанској граници и интервјуисала је двоје људи који су сведочили нападу.

 

 

Бели фосфор може да се користи за означавање, сигнализацију и као оружје за паљење људи и предмета. Ради се о оружју које је лако запаљиво и може нанети озбиљне опекотине људима и запалити грађевине, поља и друге цивилне објекте у близини. Његово коришћење у Гази, једном од најгушће насељених подручја на свету, повећава ризик да ће оружје погодити и цивиле.

"Кад год се у насељеним подручјима користи бели фосфор, постоји ризик несносних и болних опекотина и доживотне патње. Ваздушни удар белог фосфора изнад насељених подручја је непрецизан, може да запали куће и изазове нечувену штету цивилима", рекла је Лама Факих, директорка ХРW за Блиски исток и Северну Африку.

Фото: Јутјуб принтскрин/The Star

 

 

Бели фосфор у додиру с атмосферским кисеоником запали се и наставља да гори док му не понестане кисеоника или је угашен, а притом може да досегне температуру од 815 степени Целзијуса. Контакт с њим изазива термалне и хемијске опекотине које могу спалити кожу до кости будући да се лако топи у масти, па тако и у људском месу.

Фрагменти белог фосфора могу остати у ранама чак и након лечења и да уђу у крвоток и изазвати отказивање органа, а могу и да се поново запале када се поново изложе кисеонику, због чега су чак и релативно мале опекотине често смртоносне. Онима који преживе често остају велике повреде које им трајно и непоправљиво мењању живот.

Будући да изазива велики пламен, гађање војних циљева може лако да изазове пожаре који се брзо шире на грађевине у којима живе цивили.

(Дневник.хр)

БОНУС ВИДЕО: