Хрватица Тихана К. је смислила савршену шему која јој је обезбедила да лагодно живи годинама и то тако да је нико не открије. Она је пуних 14 година пребацивала новац с рачуна свог послодавца на властите банковне рачуне. При томе, она није ни скривала све те године да ужива у луксузном животу и све је то чак објављивала на друштвеним мрежама. Имала је увек покриће за то одакле јој новац - богати родитељи, алиментација, добар договор са газдама око плате, а онда се све разоткрило.

Тихана је наиме од 2004. до 2018. муљала с фирминим новцем јер је била на позицији која је подразумевала исплату добављачима и припрему платних налога. Она је међутим, уместо да пише налоге за исплату добављачима, с времена на време уместо њиховог броја рачуна стављала свој банковни рачун, или пак рачун свог тадашњег супруга.

Како је све одрадила посведочила је шефица руководства која је испричала како је Тихана почела да краде још 2004. али да су то приметили тек 2018.

Фото: Профимедиа

 

- Кад би Тихана донела налоге за плаћање, а међу њима и налоге у којима је у рубрици банковног рачуна на који се требала извршити уплата био наведен њен текући рачун, и након што би такав рачун био плаћен, доносила је и налоге за плаћања тог истог рачуна с исправним бројем банковног рачуна. Обично, радило се о фирми Трготранс Пригорје која је месечно издавала већи број рачуна и рачун који је био испостављен је заправо два пута плаћен дакле једном на Тиханин рачун, а други пут на жиро рачун компаније којој се требало исплатити. Како они који су испостављали рачуне нису били оштећени јер су сви рачуни били плаћени па није било ни рекламација, дуже време нисмо ништа приметили. Неправилности су се откриле кад је 2018. отишла на годишњи, требало је провести налог за књижење основних средстава па је то одрадила Мирјана М. која је приметила један чудан налог за књижење и који се односио на Трготранс Пригорје, а није био везан за њихову делатност јер су они превозничка фирма која је обављала превоз машина - испричала је Матеја К.

Они су потом отишли да провере да ли је грешка у питању или не. Случајност је одбачена те су о томе обавестили надређене па су две недеље прибављали сву банковну документацију и проверавали је с оном из књиговодства.

Муж није ни наслутио превару

Она је то радила најпре на ситно, уплаћујући себи по неколико стотина евра, али је с времена на време уплаћивала и више, при чему је највећа сума износила чак 1,8 милиона куна односно више од 230.000 евра. Када је све сабрано, испоставило се да је украла 323.695 евра.

Када су је разоткрили њен бивши супруг испричао је у тужилаштву да је знао у којој фирми Тихана К. ради те да је била задовољна с послом све док се нису појавили нови власници, странци.

- Била је задовољна својом платом али ми никада није рекла колика јој је. Од 2004. па до развода 2015. живели смо од моје накнаде, кћерине инвалиднине и дечјег додатка и њене плате. Она је искључиво водила бригу о финансијама, што је и логично јер се тиме бави. Није ми било познато даје на мој рачун уплаћивала новац јер нисам пратио стање на рачуну нити подизао новац. Све је то радила Тихана, имала је картицу текућег као и све остале пуномоћи везане за рачуне – открио је Здравко С. нагласивши како није имао сазнања о жениним активностима за време брака па тако нити касније, преноси Јутарњи.

- Кад се све прибавило и кад је утврђено раздобље за које је настала штета, обавештена је Тихана о свему те је добила отказ. Тад кад јој је уручен отказ нисмо знали колико је украла јер се 2012. мењала верзија софтверског програма који смо користили. Проверавајући стару верзију програма утврђено је да је с незаконитим радњама почела 2004. те да је од тада до 2018. сачинила око 800 рачуна. Након што се све открило, постали смо свесни неких неуобичајених ствари које, у оно време док смо их примећивали, нисмо тако повезивали с Тиханом, а радило се о пошиљкама онлајн трговина које су јој стизале готово сваки други, трећи дан - открила је даље сведокиња.

Занимљиво је да је Тихана колегама куповала скупе поклоне а свима је причала како је своју велику плату договорила директно с власницима из Чешке.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ВИДЕО: