Илон Маск, на гласу данас као чудесни подузетник и визионар који стоји иза компанија као што су СпејсИкс, Тесла Инц., Неуралинк Цорп. и Боринг Цо., није имао срећно детињство. Као и код многих генијалаца, његове прве године биле су прожете изазовима и неспоразумима, пише Бензинга. Напротив, Маск (52) био је дечак који је  био означен као другачији и то не на најбољи начин. Најновија биографија бави се његовим детињством и начином на који га је оно обликовало.

Од раног детињства била је очигледна Маскова интелектуална знатижеља, наставља Бензинга. Док је био мали, његова мајка Маја Маск препознала је изузетну интелигенцију свог сина и уписала га у малу школу кад је имао три године. То је било противно савету директора који је веровао да ће Маскова млада доб представљати изазов за дружење са старијом децом.

Мајка је инсистирала да се Илон упише у школу, рекавши директору: "Стварно имам генијално дете." Али Масково искуство није било оно што је Маја очекивала за свог сина. Маск је у школи био дечак за којег се често чинило да је изгубљен у својим мислима.

Фото: Танјуг/АП

 

"Учитељица би ми пришла и викала на мене, али ја је заправо не бих ни видео ни чуо", рекао је Илон Маск. Како се то понављало, изазвао је забринутост, што је постакло састанак са директором школе који је Илоновим родитељима дословно рекао: "Имамо разлога веровати да је Илон ретардиран." Тражећи објашњење за његово понашање, родитељи су нагађали су има проблем са слухом, па су му како је то касније испричао Маск, извадили крајнике.

Маск је био потпуно задубљен у посматрање, често гледајући кроз прозор. Кад су га учитељи укоравали да не обраћа пажњу, он би одговарао у стилу: "Лишће сада постаје смеђе." Но његова склоност изолацији није била због недостатка интелигенције или проблема са слухом. Уместо тога, он га описује као ментални механизам који му је омогућио дубоко промишљање.

- Још од детињства, ако почнем размишљати о нечем захтевном, сва моја чула се искључе - објаснио је Маск. Таква замишљеност била је преизазовна за његове вршњаке.

Фото:АП/Susan Walsh

 

- Најбоље је не покушавати се пробити док он има тај празан поглед - закључила је његова мајка. Дечак с тако јаким унутрашњим светом суочио се са значајним изазовима у успостављању веза.

- Кад је кренуо у школу, постао је тако усамљен и тужан - испричала је његова мајка. У интервјуу за Ролинг Стоне 2017. рекао је: - Кад сам био дете, рекао сам једну ствар. ‘Никад не желим бити сам.‘ То је оно што бих рекао. ‘Не желим бити сам.‘"

Према биографији, тако рани упис Маска у школу била је грешка и његова мајка је требала послушати учитељев савет и причекати. Није имао пријатеља. Тек на колеџу стекао је првог блиског пријатеља изван породице. За многе, скептицизам и критика са којима се Маск суочио током свог детињства могли су да доведу до краја амбиције. Али за Маска, према Бензинги, чини се да су невоље само подстакле његову жељу.

Чак и када су га учитељи означили као „другачији“ или када се суочио са светом који није сасвим разумео његову интроспективну природу, остао је непоколебљив. Сада, као најбогатији човек на свету 2023. године, Мускова достигнућа су неспорна.

БОНУС ВИДЕО: