Александра Васковић на Инстаграму прати више од 67.000 људи, с обзиром да блогује, а масовно је прате жене које су одушевљене њеним начином живота и свиме што презентује јавности и примером који даје свима који је прате.

 

 

Међутим, сада је у једној њеној објави дошло до озбиљне расправе, а све након што ју је једна жена упитала оно што сви сматрају врло неумесним.

- Је л' то нова беба на помолу? - упитала је Александру једна жена у коментарима испод снимка на којем је Васковићка у уској хаљини и видљив је већи стомак.

Иако је јавно говорила да после 3. порођаја има дијастазу и то не крије ни у једној својој објави, већ поносно показује, ова жена то, вероватно, није испратила, а из очигледног незнања сама није ни претпоставила да може то бити у питању.

С тим у вези, не чуди што је ово њено питање изазвало револт жена које прате Александру.

"А је л' стварно не знате или сте само малициозни?", "Страшно је како звучи малициозно. Овакве жене, без длаке на језику ће нам свима доћи главе", "Је л' могуће да си толика сељанка", "Да ли сте некада чули да се овакво питање не поставља? Мало културе није на одмет", "А откуд некоме право да постави овакво питање никада ми неће бити јасно, шта жене себи дају за право. Није ти то требало, ипак си и ти жена, мало упали мозак", само су неки од коментара.

Међутим, Александру питање није увредило, па јој је љубазно написала:

- Није, драга, то је дијастаза.

 

 

Бројне породиље немају ту срећу да им се након трудноће и порођаја стомачни мишићи спонтано врате у пређашњи положај.

Управо то стање назива се дијастаза, односно раздвајање стомачних мишића, а према статистици погађа чак две трећине породиља.

Александра Крстић, виши струковни физиотерапеут, објаснила је како утврдити ово стање, како оно настаје, али и како се даље понашати.

- Стање у коме се, највероватније, налазите назива се дијастаза или раздвајање трбушних мишића - често настаје у трудноћи, а подразумева слабљење мишића стомака и њихово раздвајање. Према статистици погађа чак две трећине породиља. Највероватније, трбушни мишићи ни пре трудноће нису били претерано јаки, а током трудноће долази до раста стомака и великог притиска, тако да мишићи морају да одреагују раздвајањем. До размицања трбушних мишића долази због великог притиска материце и бебе на предњи трбушни зид - рекла је Александра Крстић.

Размицање мишића трбушног зида дуж средње линије назива се Диастасис рецти, а настаје зато што предњи трбушни зид не може више да се растегне под притиском материце и бебе него долази до растезања везивног ткива (линеа алба), које спаја леву и десну страну трбушног зида. Ткиво, објашњава саговорница, постаје тање, дозвољавајући на тај начин трбушним мишићима да се размакну и прошире.

- Хормони који се луче у трудноћи имају ефекат да повећавају еластичност ткива и зглобова. Они, такође имају и јако важну улогу у повећању еластичности тетиве која спаја размакнуте мишиће. Понекад се дешава да се ово ткиво само од себе врати након порођаја и мишићи се поново споје, најчешће онда кад ниво хормона у телу буде нормалан (као пре трудноће). Али, ако се то не деси, на стомаку у лежећем положају се може видети удубљење између трбушних мишића, које се неће само од себе затворити и коме је неопходан посебан приступ и правилно дозиран тренинг - објаснила је Александра Крстић.

Фото: АТА имагес

 

Дијастаза изгледа као купаста творевина која настаје при устајању из лежећег положаја у седећи, може се приметити и приликом кашљања, кијања... Како сами да проверите да ли имате дијастазу?

- Легнете на леђа, са ногама савијеним у куку и колену, оба стопала на поду, благи раскорачни став. Затим, поставите своје прсте у предео изнад пупка, направите дубоки удах са подизањем стомака навише, можете подићи лагано и главу као да зпочињете да радите трбушњаке. Почните са опипавањем својих трбушних мишића, лаганим притисцима по средини стомака. Уколико напипате мекано подручије где не осећате мишиће, то је место где су се мишичи раздвојили и највероватније се ради о дијастази - објаснила је саговорница.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".