Метеоролог Марко Чубрило објавио је да ће наредних десетак дана углавном бити суво, сунчано и топлије време од просека, а да се пролазно наоблачење и мање освежење очекује око 5. октобра.

Услова за конкретију промену синоптике може бити половином месеца.

- Сутра ће бити претежно сунчано и веома топло, посебно на југу и западу региона где ће максимуми бити и око 27 степени Целзијуса. У среду ће се преко нашег дела Европе преместити сасвим слаб, хладан, фронт који ће условити пролазно наоблачење, окретање ветра на умерен до јак северозападни, али ће кише бити врло мало или ће сасвим изостати. Максимуми од око 17 на северозападу Хрватске до око 27 на југоистоку Србије. Дуж Јадрана током дана бура у јачању. Затим ће дан или два уз врло свежа јутра током дана бити претежно сунчано али мало свежије уз максимуме од 15 до 23 степена Целзијса, што је и даље мало изнад просека. Ветар ће бити слаб. После 7. октобра поново знатно топлије од просека и око 12. октобра максимуми би требало да се крећу од 18 до 26 степени Целзијуса, на југу региона и који степен више - написао је Чубрило у најновијој временској прогнози.

Услова за јаче погоршање могло би бити после 13. октобра али наглашава да је то удаљен период те да је поузданост промене засад врло ниска.

- Изашле су и прве јесење процене ЕЦМWФ модела могуће акумулације снега изнад Европе током зиме 2023/24 По тренунтим проценама децембар би требао донети значајан дефицит снега над великим делом Европе, док би јануар могао донети изражен суфицит и велику количину снега, посебно нашем делу Европе. Фебруар би и даље био доста снежан али би се над нашим делом Европе количине новог снега кретале око просека - предвиђа Чубрило и додаје:

- Уколико би се овакве поставке одржале, зима 2023/24 би била знатно снежнија у односу на протекле. Ипак, ово су тек прве процене количине снега и већ средином октобра све може изгледати другачије, док ће кључне и најпрецизније прогнозе количине снега бити доступне тек негде око 15. октобра.

Наредних дана чека нас право Михољско лето која би требало потрајати барем до половине месеца.

БОНУС ВИДЕО: