Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да његова земља не очекује ништа више од Европске уније, пред чијим се вратима налази већ 40 година.

У говору пред посланицима парламента на инаугуралној седници након летње паузе Ердоган је истакао и да је његова земља испунила сва обећања која је дала Бриселу, док друга страна није испунила готово ниједно.

- Турска више ништа не очекује од Европске уније, пред чијим вратима чека већ 40 година. Испунили смо сва обећања која смо дали Европској унији, а они готово ниједно. Нећемо више толерисати нове захтеве из Брисела или постављање услова у приступном процесу. Ако ЕУ не попусти са увођењем виза, које користе као латентне санкције, ако не исправе своје грешке, код нас ће у потпуности изгубити право да изражавају политичка, социјална, економска или војна очекивања - рекао је Ердоган.

Фото: Профимедиа

 

 

Он је додао да "ако Европска унија намерава да прекине приступни процес, који постоји само на папиру, то ће бити њихова одлука".

Турски председник је љут, између осталог, и због најновије пресуде Европског суда за људска права у којој се власти у Анкари критикују због пресуде да је један турски држављанин припадник терористичке организације због коришћења апликације БyЛоцк, која се користи за слање шифрованих порука.

Турске власти тврде да ову апликацију за криптоване поруке користе челници неуспелог пуча из 2016, када је погинуло преко 250 особа и уследила масовна хапшење и чистке у војсци и полицији без преседана у модерној историји Турске.

Фото: Профимедиа

 

 

Влада је за покушај пуча оптужила Фетулаха Гулена, некадашњег Ердогановог савезника.

- Одлука Европског суда за људска права је кап која је прелила чашу. Припадници терористичке организације и њихове присталице, који су охрабрени овом одлуком, не би требало узалуд да се надају. Та одлука неће донети никакво олакшање криминалцима. Турска неће попустити у борби против те банде издајника, неће допустити никакав повратак у прошлост - нагласио је Ердоган.

Раша тудеј подсећа да је Турска званично поднела захтев за чланство у ЕУ још 1987, а да је статус кандидата добила 1999. Приступни преговори су отворени 2005, али су прекинути 2016.

(РТ)

БОНУС ВИДЕО: