Наиме, пет дана после хапшења Лиридона Берише (27), Албанца са српским држављанством, због убиства Анте Прњака (34) у Сплиту, полиција му је ушла у траг.

Након што је Анте Прњак ликвидиран са 14 метака из аутоматске пушке 7,62 мм, Лиридон Бериша је сутрадан, ни 15 сати после злочина, на јавној плажи у Стобречу, пред низом сведока, сам изјавио како га је убио.

До признања је дошло после сукоба и свађе са више особа које су се умешале у његову препирку са девојком са којом је дошао на плажу у Стобречу. Како је сукоб Берише и девојке ескалирао у толикој мери да је она била и физички угрожена, умешало се неколико људи покушавајући да га умире и спрече у даљем насртању.

На њихову интервенцију, Лиридон Бериша, већ узрујан од сукоба са девојком и додатно изиритиран њиховим уплетањем, каже наглас мушкарцу који му је био најближи: "Убићу те као шта сам убио Прњака! Запалићу ти ауто као шта сам га њему запалио!".

Фото: Фејсбук/Лиридон Берисха

 

После тога одлази с плаже, а сведоци сукоба позивају полицију која долази у најкраћем року. Када су полицајци дошли да саставе записник, речено им је што је Лиридон изјавио. У среду послеподне ПУ сплитско-далматинска издаје интерну потрагу за Лиридоном Беришом у којој кажу да је наоружан и опасан. Не налазе га на адреси на којој је пријављен у Стобречу, јер је већ побегао.

Ухапшен је дан касније, у четвртак ујутро, крај штанда са воћем који држи његова породица, где је дошао по новац. У наставку криминалистичке обраде, полиција долази до снимка са бензинске станице на којој се види Лиридон Бериша како долази с БМW-ом, у власништву Анте Прњака, после његове смрти на Трговачко-транспортном терминалу у Сплиту (ТТТС), и у канту од 10 литара точи бензин. Аутомобил је пронађен исти дан када и тело, касније ујутро на подручју Тугара, запаљен и са дословно разнесеним предњим делом. Као експлозивна направа послужила је канта са горивом која је стављена под предњи крај возила и запаљена.

Фото: Фејсбук/Анте Прњак

 

Пушку којом је извршено убиство, уместо да је бацио у аутомобил, оставио је у грмљу крај места паљевине.

Упоредо са причом о хапшењу, нагађа се и о мотиву који је могао навести Лиридона Беришу на убиство. Као страни држављанин, последњих седам година имао је пријављено боравиште на адреси у Стобречу. Заједно са породицом радио је на продаји воћа, али се у последње време све више коцкао те се, наводно, задужио код доста људи.

Те вечери је, према садашњим сазнањима полиције и Државног тужилаштва, ишао с Антом Прњаком до шумарка на крају улице Госпе у Сити у Строжанцу, где су узели аутоматску пушку да је испробају. Одлазе БМW-ом на ТТТС где је у распону од 10 минута, између 22.37 и 22.48, Анте Прњак смакнут са 14 хитаца из непосредне близине. И то шест прострелних рана у главу, четири у леђа и један у грудни кош, прострелна рана леве руке и прострелна рана десне бутине. Прњак је од бројних тешких повреда преминуо на лицу места. Минутажа је одређена снимком једне од камера са ТТТС-а на којој се види аутомобил, али не и особе у њему.

Лиридон Бериша је осумњичен да је затим узео Прњакову торбицу са новцем, мобилни телефон и аутомобил БМW и да је отишао да се коцка. Тај сегмент је битан јер тела прогона сматрају како је убио Прњака са намером да га опљачка, значи из користољубља, чиме би починио крвни деликт теже квалификације, за што може добити од десет до 40 година затвора. Ако не докажу тај део злочина, за тзв. обично убиство запрећено је од пет до 20 година затвора.

Фото: Фејсбук/Лиридон Берисха

 

До инцидента на стобречкој плажи, полиција је била фокусирана на тражење осумњиченог на основу снимка која је убрзо постао доступан широком кругу људи.

На њему се види Анте Прњак како грли особу крвавог лица и натеченог ока и како се обраћа мушкарцу уз речи: "Томо, црни Томо!" Прегледом снимка из онога што је Прњак говорио, закључије се да је снимљен у јулу ове године и да оптужује одређеног Тому да је потписао нешто против њега пре годину дана.

Управо у том раздобљу 2017. године Анте Прњак је био ухапшен као део групе осумњичене за диловање кокаина. Док се још Лиридон Бериша није сам означио као убица, као један од могућих осумњичених у немачкој полицији је више сати провео професионални боксер који је са Прњаком имао сукоб у једном сплитском кафићу прошле године. И тај сукоб је кренуо због оптужби које је Прњак упутио на рачун боксеровог кума којег је кривио због хапшења са дрогом.

Фото: Фејсбук/Анте Прњак

 

У тренутку када су полицајци који су интервенисали на плажи у Стобречу сазнали шта је Лиридон викао, истрага је променила смер.

"Извадио полни орган и уринирао по Лиридону"

Суђење Лиридону Бериши његова тадашња девојка сведочила је крајем 2019. године о његовом сукобу са убијеним Прњаком. 

- Понашали су се избезумљено, нико ништа није рекао. То је трајало сатима, испитивала сам га мало по мало шта се догодило, реч по реч. На крају, нисам му веровала када ми је признао - рекла је тада Паола А. (23).

- Шта ти је признао? - упитала је судија Вишња Стринић.

- Да је убио Прњака. – кратко је одговорио сведок, пренео је својевремено портал 24сата.хр.

Она је раније објаснила шта су радили тог дана. Према њеним речима, Бериша и она су конзумирали алкохол и кокаин. Испричала је и да се њен тадашњи дечко и Прњак нису слагали због његовог дуга, због чега га је убијени Прњак малтретирао, а он је често тражио услуге на име тог дуга, што је нервирало њеног тадашњег момка, Беришу. 

- Умео је да га омаловажи и узвиси. Испровоцирао га је, једном је извадио полни орган и почео да мокри према Лиридону - одговорила је девојка на питање Беришиног адвоката Жељка Гулишије. Међутим, није јој признао ни како га је убио, ни где. Иначе, знала је да Прњак продаје дрогу, а да Бериша продаје дрогу за њега.

Њено сведочење у тужилаштву било много детаљније. Она је тада рекла да је дуг између 30.000 и 50.000 куна за дрогу коју је Бериша узимао од Прњака.

- Некада су се свађали око тога. Те вечери по мене је дошао Лиридон са Прњаковим БМВ-ом, у ауту је био Мијо П. Рекао ми је "све је готово, ријешио сам проблем". Отишли ​​смо у ТТТС, да узмемо неке мобилне телефоне и ствари. Ту сам видела тело на осветљеном делу, али нисам пришла. Касније смо одвезли БМВ у Тугаре, а сутра га је Мијо однео да га запале. Нисмо ништа рекли, разумела сам шта се десило, између осталог Паола је рекла у тужилаштву, али данас се није сетила тих детаља. Недуго након злочина, преселила се у Немачку са родитељима да заборави све ове догађаје.

(Курир/Слободна Далмација/24сата.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".