Смрт је саставни део живота, а по хришћанском веровању, она је прелазак из овоземаљског, привременог живота у небески вечни живот. Прелазак у вечни живот није нешто неприродно.

Смрћу почиње пут у вечност, али кроз Васкрсење.

Црнина и време после сахране

У знак жалости за покојником, родбина од смрти почиње да носи црну одећу. Жене су раније носиле црну мараму, а мушкарци црну кошуљу или флор. То се носи годину дана, и за то време родбина не учествује у весељима, не игра и не пева.

Данас се допушта да се црнина обавезно носи до 40 дана, а по жељи пола године или година. Овде треба нагласити да се, без обзира, када се десио смртни случај у породици, обавезно слави крсна слава, на исти начин као и увек.

Фото: Н. Скендерија

 

Каже се, чак, да је потребније славу славити под тим околностима, јер се у молитвама за славу молимо за покој душа наших умрлих сродника.

Не треба у години дана после смрти покојника правити весеље у кући, свадбе, журке, игранке и слично. У свим овим случајевима и о свему што је везано за обичаје о сахранама, добро је посаветовати се са свештеником, јер су обичаји различити у разним крајевима, па је овде немогуће поменути и указати да ли је неки обичај добар или није.

Фото: Новости архива

 

По хришћанском учењу смрт је "казна за грех", казна за Адамов грех према Богу. Према првобитном Божјем плану човеков прелазак из земаљског живота у вечност, требало је да буде безболан, један преображај душе и тела, слично лептиру који из личинке на крилима се уздиже према небу.

БОНУС:

 

(Света Петка инфо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".