- За мене, као председника Србије ти људи никада неће бити терористи. Да ли могу да оправдам убиство полицајца, иако албански полицаја по слову закона нема шта да тражи на Северу, по Бриселском споразуму, нема оправдања и за то ће и наши надлежни органи предузимати одређене кораке по закону Републике Србије. Али то су породични људи, очеви троје, троје и двоје деце.

- За Мијаиловића имамо лица која су спремни да буду и заштићени сведоци који тврде да је убијен директно у главу. Оверен. Хладнокрвно убијен. Данас сам разговарао са његовом супругом и било ми је тешко да јој то кажем.

Ово је изјавио председник Србије Александар Вучић говорећи о тројици Срба који су убијени од стране тзв. косовске полиције у Бањској.

Фото: Друштвене мреже

 

Вучић се осврнуо у свом излагању о актуелним дешавањима на КиМ на то да би породице убијених Срба требало ускоро да добију тела настрадалих.

- Драган, отац Недељковића, један од најугледнијих људи у Звечану је мушки то подносио. Чекају сви да виде тела. 

Фото: Друштвене мреже

 

Како каже, породице би требало да сутра ујутру добију тела, ако не буду правили додатне проблеме. 

- Плашим се како ће Мијаиловића породица да види, управо због свега онога што сам говорио. Ми данас имамо, под нашом опсервацијом, лица која су спремна да сведоче како се то догодило - рекао је Вучић.

Вучић је у вечерашњем гостовању подсетио да је тројица Срба убијено у Бањској, а да је Игор Миленковић, упуцан са око 12 метара и то у тренутку када је бацио пушку и подигао руке.

- Све се да проверити. Приметили сте да око тога нема снимака из дрона - рекао је Вучић. 

Како каже, госпођи Миленковић је њихова полиција правила проблем, кажу да су нешто на брзину урадили синоћ, да би све прикрили. 

- Рекли су јој, они имају двоје деце, Милу и Ђорђа, 12 и 8 година стари, и пошто нема живе родитеље, а мора ДНК да се покаже, да мора децу да им доводи у Приштину да би се показало да је то он. Не може она да дође да покупи мртво тело свог супруга. Толико су се иживљавали - рекао је председник.

Фото: Друштвене мреже

 

Како је страдао албански полицајац

- Желим да људи знају, вечерас имам више података, тражићемо да нам покажи снимке из дронова како се догодило убиство полицајца. Свакако, да мора да се сноси одговорност за то, али то убиство није планирано, није неко дошао и прислонио пиштољ, па га упуцао, или га упуцао са 50 или 100 метара. Како ствари стоје они су поставили барикаде, а не замке. Јер је реч о људима који су после Куртијевог терора који траје 10,11 година од Бриселског споразума, од шиканирања до упуцавања Срба. Онда кажу "Вучићу ти си знао, јер си говорио и у Америци да ће то да се деси". Ја сам то говорио већ годину дана од барикада. Тада сам имао тешке разговоре и са Радојчићем и са многим другима. И увек сам морао да их разумем због ситуације са којом су се суочавали. Оно што они нису могли да виде, а што сам видео је нешто шира слика и зато сам их молио да се повуку са барикада - рекао је Вучић. 

Како каже, Кејфоров извештај са барикада говори о томе да су возила спојена старим експлозивом и старим жицама. 

- Ако би неко дошао тешким возилима да би то експлодирало и то би спречило акцију уклањања возила. 

- Овај полицајац је био рањен тако што је наишао на ту жицу која је спајала та возила. То нигде нисте могли да видите. Тада је почела пуцњава, зато што се ови који су поставили барикаде нису довољно удаљили. Тада је почела размена ватре. Само нису рекли да ли је он преминуо или је био само рањен од тога. Савакако је био рањен од ескполозива који је служио за постављање барикада. Не зато што то умањује тежину дела. Већ то објашњава природу и то шта су биле стварне намере. Зато о томе нисте могли много тога да видите и чујете - рекао је Вучић. 

Како каже ми ћемо се понашати као правна држава и да ћемо гледати да испитамо све што се догодило. 

Еулекс одбијен да иде у акцију 

Како каже запрепастили смо се чињеницом да Еулекс ћути и не издаје јавна саопштења. 

- Еулекс је одбијен да иде у оперативну акцију на север Косова. Они су задржани у централно оперативној сали из које су могли да прате где се ко креће. Они су рекли Еулекс не може да иде у акцију. Чудно. Чудно да ћуте сви о томе. Кажу да је то била координисана акција КФОРА, Косовске полиције и Еулекса. Што није ишао ЕУЛЕКС? Што не кажете да сте одбијени од Приштине. Одбијени су, зато што су они знали кога су слали у ту акцију и шта им је намера ка Србима. Они су одбијајући ЕУЛЕКС пошли да ликвидирају све Србе. Да ли их је било 30, 40, пошто видите да то сваки дан повећавају. Прво је било 20, сад је 60. Сада крећу са смањивањем својих херојских дела. Прво су рекли да има 7,8,9, 12 убијених Срба. Има тројица убијених Срба. Тројица су ухапшена, господин Толић је рањен. Убијени су Недељковић, Мијаиловић и Миленковић. Миленковић и Мијаиловић из Лепосавића, 50 и 35 година, и Недељковић, 31.

Фото: Принтскрин

 

Како каже, знамо и зашто Еулекс није могао да буде ту. 

- Зато што ту нису била само лица са територије КиМ, у потери. Већ лица специјализована за борбу против Срба. Између осталог и лица са прешевске општине која су учинила тешка кривичн адела - А.Мухарем са шест најтежих кривичних дела у нашој земљи - од производње и промета опојних дрога, проституције, разбојништва, свега другог. 2021. године он стиче заштиту Косовске обавештајне агенције АКИ, и са групом од 50 сународника бива упућен на убрзану обуку од 60 дана у илегалном кампу за обуку у једној европској земљи. Спровела га је албанска екстремистичка дијаспора. Све уз песме Адема Јашарија. У међувремену су за своју оданост новоствореној држави добили и станове у центру Приштине. И ти и тог типа плаћеници су ишли у акцију - веома добро обучени. Њих око 460. Не претерано храбри јер су тукли снајперима, осим кад би се неко предао, тада би долазили у велику близину - рекао је Вучић. 

Како каже не зна колико је тачно Срба било у тој акцији. Процене су разне. 

Међународна заједница да не притиска Београд

Вучић је замолио међународну заједницу да не притискају Београд. 

- Молим међународну заједницу да не притискају Београд када је реч о одлукама, знате ви ко је стварно крив. Не сме да се изузме из вида да је убиство човека не полицајца тешко кривично дело, а све друго је срамота како се према Србији понашају - каже председник.

Како каже, Куртију је стотину пута рекао да Срби више немају куд. 

- Рекао сам му да Срби више немају куд. Да их је све окренуо против себе и да ће сви да се боре, макар и главу изгубили јер неће да седају у трактор. То сам стотину пута рекао. Не можете да поправдате убиство полицајца, иако он по закону нема шта да тражи на Северу, али тим људима је дотерало цара до дувара. Курти је систематски уништавао и уништава српски народ. Он мрти српски напор. Он мисли да су српски народ Рашић, Радомировић и остали бедници, који служе свима против сопственог народа. Па и Анте Павелић је имао Бесаровића - рекао је Вучић.

Фото: Д. Зечевић

 

Пита, да ли су ови људи луди и болесни, да ли воле да иду да чувају своје куће од некога. 

- Јасмо вам је да 30 људи нити може шта да заузме нити освоји са лаким наоружањем. Сигуран сам да су ишли да чувају своје куће и да се спреме за неке будуће нападе. Ја информације имам годину дана људи да се људи спремају на отпор, и они то не крију - рекао је председник. 

Како каже, ови људи су били против склањања барикада. 

- Тиме сам сачувао стотине српских глава. Али ви морате да будете свесни да људи доле живе другачији живот. Њихове жене неко малтретира сваки дан,. њихову децу, на њихоиву децу неко сваки дан пуца, нико не води истраге против оних који су покушали убиства Срба, онај који нам је пуцао у децу седи кући и никог није брига за то. 

Фото: Д. Зечевић

 

Подсетимо, након трагичних догађаја у недељу у Бањској, председник Вучић је у обраћању јавности истакао да је главни кривац за све што се дешава на Косову и Метохији Аљбин Курти и да му је једина жеља да нас уведе у сукоб са НАТО-ом.

У разговору са амбасадорима земаља Квинте – САД, Велике Британије, Француске, Италије и Немачке, као и са шефом делегације Европске уније, председник је затражио да Кфор преузме бригу о свим безбедносним питањима на северу КиМ уместо Куртијеве полиције.

Данас је Дан жалости у целој Србији, као и у Републици Српској, а у српским срединама на КиМ проглашена је тродневна жалост.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".