Редитељ Јагош Марковић преминуо је у петак у 58. години, а његово матично Народно позориште у Београду данас му организује комеморацију. Велики уметник умро је у својој кући на мору, а пронашао га је први комшија.

Глумица Вања Милачић, бивша супруга редитеља Јагоша Марковића, расплакала се на његовој комеморацији током говора који је одржала глумица Радмила Живковић.

- Рано је много је рано. Има једна фотографија њега у радној соби, као дечак седи и држи оловку у руци и гледа право у камеру. Има шест или седам година. Са те фотографије вас гледа један човек, а не дете. А као човек је био једно огромно дете. Много је рано, незамисливо је. Знам како је вама који слушате шта ћемо да кажемо и да свако од вас има једну феноменалну причу о Јагошу. Једном ми је испричао шта је било када је била сахрана Љубе Тадића. Јагош је држао Миру под руку и рекао јој да је дивно говорила, а она је рекла: "Није то ништа, теби ћу још лепше". И ја сад држим говор у оваквом моменту као да ми је Мира пренела - рекла је глумица, па се надовезала.

 

 

- Јагош је имао свој пут, путиће, морске струје. Путовао је свуда, путовао је светлосним годинама. Никада више нећемо имати ту лепоту, блискост и разумевање. Извињавам се у своје лично име. Звао ме је госпођа Фројд, рођена Јунг. Разумели смо се погледом, а он је био огледао. Гледавши себе у том огледалу смо расли заједно са њим као људи и професионалци. То огромно огледало где смо били помешани смо изгубили. Пукло је огледало. Не са намером. Пукло је јер толико онога што је Јагош имао у себи не може да стане у једно људско биће. Био ми је пријатељ, друг, била сам му и мама и сестра и тетка. Водили смо свакојаке разговоре мимо сцене. Волео је своју децу највише на свету, своју Сузану, Тару и ону која му је родила децу, Сању. Он је зло приказивао преко доброг. Тужна сам јер је ово моја последња улога код њега - говор је Радмиле Живковић који је расплакао Вању Милачић.

Вања Милачић је једном у јавности говорила о браку с Јагошем Марковићем, те је између осталог рекла да је од њега много тога научила о позоришту.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: