Зимница заузима врло важно место у српској кухињи од октобра до марта, а без сумње су најпопуларнији кисели краставци.

Обожавамо и ајвар, пеглану паприку, шарену салату, али мало се ко сети да укисели тиквице. Ако сте љубитељ туршије, то је велика грешка – оне су врло укусне, здраве и згодне као прилог јелу, за прављење сендвича, за припрему многих јела...

Имају богат, интензиван и оштар укус и када их једном пробате, верујте нам, правићете их пред сваку зиму!

Једини део овог рецепта који захтева мало планирања унапред је да се тиквице најпре потопе у хладну воду, па да се добро оцеде, а кришкама је потребно да се ослободе вишка своје течности како би апсорбовали више моћног и сланог расола, тј. саламуре.

 

Фото: Профимедиа

 

 

Како се праве киселе тиквице?

Састојци:

2 килограма тиквица
2 главице црног лука (средње величине)
700 милилитара сирћета
50 грама соли
40 грама шећера
2 кашичице семенки слачице
1 кашичица куркуме

Припрема:

Добро оперите тиквице, па их осушите папирним убрусима и исеците на танке колутове. Ако је тиквица преширока, можете преполовити кришке.
Затим оперите лук, просушите и њега и такође га насецкајте.
У једној чинији помешајте тиквице и лук, додајте со, па преко тога сипајте хладну воду и оставите да одстоји два сата.
Потом проспите воду, исперите тиквице и лук и оставите да се цеди.
У једној великој шерпи скувајте сирће, шећер и куркуму, па тиме прелијте тиквице и лук и оставите да одстоји још два сата.
Ову смесу поново сипајте у шерпу, па ставите на јаку ватру. Када прокључа, смањите температуру и кувајте још пет минута.
Потом и ту течност и поврће пребаците у тегле. Не сипајте до врха – требало би да остане један прст простора између поклопца и течности. Тегле добро затворите.

БОНУС ВИДЕО: