Милан Панић само што се запослио као млади полицајац. Његову рођену сестру Кристину Панић чекала је матура и упис Учитељског факултета. Живот који је био пред њима угашен је у рафалима калашњикова који се нелегално нашао у поседу Блажића.

Више од четири месеца након крваве трагедије родитељи Зорица и Саша Панић у емисији "Инсајдера" присетили су се последње вечери проведене са својом децом, а открили су и шта је им је остала највећа бол.

- Ми смо се окупили код мене у соби играли смо игрицу, ја Милан и Кристина. Победили су ме, смејали смо се као никад до сада. Кристина је позвала Милана да иду у школско двориште, отишли су и више ми се нису вратили - испричала је Зорица за ТВ Инсајдер.

Фото: Д. Миловановић

 

Оца Сашу, који је уморан од посла легао да спава, пробудио је пријатељ.

- Око 23 и 15 зове један другар и каже, ајде пожури, побила се деца у школском. Ја гледам са ким се побили, мој син се никада ни са ким није ни посвађао, а камоли побио, не иде ми у главу. Облачим се, излазим, стајем у центру селу, видим Милана по патикама га препознајем, гледам и не верујем. Молим Бога да није и Кристина, јер је била другачије окренута. Леже покривени ћебићима, ноге се одсекле, уста се осушила... Мислио сам да ћу да умрем ту ноћ - каже Саша Панић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Insajder Video

 

До данас мајку Зорицу боли то што су јој трагично настрадала деца лежала целу ноћ на улици.

- Идем и затичем моју децу. Само они и зашто су само они на улици?! Боли ме што су моја деца била целу ноћ на улици. Они су погинули на клупици, ту је требало да буду. Или да их одвезе Хитна или у мртвачницу - каже несрећна Зорица.

"Знао је у кога пуца"

Зорица и Саша кажу да је Блажић тачно знао у кога пуца. Родитељи погинулих Милана и Кристине суочили су се и са породицом убице њихове деце.

Фото: Д. Миловановић

 

- Он је познавао жртве, Ишао је са намером и убијао је. Знао је кога убија. Ја сам питала његову мајку и деду зашто нам је поубијао децу. Деда је рекао да је он њих малтретирао, чак је и мајку гурнуо то вече, а она је рекла, ћути немој то да причаш пред њима - каже Зорица.

Урош Блажић и комшијама и надлежнима био је познат од раније по свом насилничком понашању. Од напада на полицајца још док је био малолетан, до малтретирања комшија коме је чак једном приликом исекао рампу моторном тестером... Иако је Блажић иза себе имао позамашан низ кривичних пријава, захваљујући утицају оца који је био војно лице, свих је ослобођен.

Како кажу несрећни родитељи, целе ове трагедије не би било да није било пропуста у ранијим спровођењима и заташкавања прекршаја под утицајем оца убице.

По садашњем закону 20 година је максимална казна коју Блажић може да добије, а родитељи који су остали без оба детета не могу са тим да се помире.

- Шта су те године за моје једно дете, а не за сву осталу децу?! Апелујем на суд да се сматра као да је он одрасла особа - каже мајка Зорица.

Фото: Јутјуб принтскрин/Insajder Video

 

Са друге стране, Саша се нада максималног казни.

- За оца и њега очекујем доживотну казну. Он му је то омогућио, а Урош је урадио то што је урадио. Ако се ово не осуди, то је пример другима да не доведу до тога да се ово деси - каже Саша Панић.

Иза решетака

Уроша Блажића полиција је ухапсила у селу у околини Крагујевца. Након извршеног масакра у околини Младеновца, Блажић је отео такси возило, којим се довезао до насеља Грошнице, где се сакрио у ујаковој шупи. Након хапшења, масовни убица признао је своје злочине правдајући их неправдом друштва које се рефлектовало на њега.

Још је и изјавио и да су мештани стварали заверу против њега, да се о његовом оцу причало лоше и да је криминалац, а окидач да побије људе било је и наводно исмевање у школи јер је, како каже, тамније пути.

Фото: Друштвене мреже

 

Психијатријским вештачењем је показано да је Блажић у тренутку свог крвавог пира био у свесном и урачунљивом стању.

- Вештачење није показало да он није био урачунљив или да на било који начин није могао да схвати значај дела, нити да није био свестан свог понашања - каже адвокат породице Панић, Иван Милосављевић.

Урошу Блажићу, који и иза решетака прави инциденте, притвор је продужен до 30. октобра. Максимална казна коју може да добије је 20 година робије за девет одузетих младих живота, јер у тренутку злочина није имао пуну 21 годину.

БОНУС ВИДЕО:

(Блиц)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".