Горан Михајловић, помоћник директора Републичког хидрометеоролошког завода рекао је да је почетак јесени обележило право типично јесење време.

Први дан јесени обележиле су обилне падавине а Михајловић је рекао за РТС да ћемо од уторка до краја седмице уживати у пријатним јесењим данима, када би максимална температура била између 23 и 27 степени. Међутим, за викенд поново падавине.

Киша је јуче "забележена“, пре свега у западним и југозападним крајевима, где је било између 10 и 20 милиметара кише, у току ноћи нешто мање.

У другом делу ноћи највише падавина је било на северу земље - у Суботици око 10 милиметара падавина.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

Михајловић каже да се данас очекује 40 до 80 милиметара кише, у појединим местима, локално и до 100 милиметара кише - то су количине које су у категорији црвеног степена упозорења, а средња месечна вредност за Београд износи око 50 милиметара за септембар.

- Имаћемо у току 24 сата количину која је већа од онога што просечно падне за месец дана и у том смислу је највиши степен упозорења издат - објашњава он.

Шта нас очекује после обилних падавина

Михајловић каже да нас после ових падавина очекује лепше време - јесен нису само кише већ и пријатне температуре. Према његовим речима, после ових падавина у току дана још сутра на истоку и југоистоку очекују нас падавине, у осталим крајевима постепени престанак и разведравање.

- Од уторка до краја седмице уживаћемо у пријатним јесењим данима, у другом лицу јесени, када би маскимална температира била између 23 и 27 степени - навео је Михајловић.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

 

- Нове падавине можемо најавити за следећи викенд - додаје он.

На питање можемо се надати Михољском лету - Михајловић подвлачи да је народно искуство потврђено и статистичким подацима. Потврђује се да у првој половини октобра постоји период од седам до десет дана сувог, пријатног и топлог времена без падавина, наводи Михајловић.

БОНУС ВИДЕО:

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".