Богојављење је један од значајних празника, слави се у част подсећања да мисија Исуса Христа није започета рођењем, већ његовим крштењем, када су се заједно појавили Отац, Син и Свети дух, одатле и долази назив Богојављење.

За овај празник се везује много обичаја, а на сам празник се у свим православним цркавама широм земље освештава вода, за коју се верује да има лековита својства и да је чудотворна. 

Такозвана богојављенска водица се чува у флаши током целе године и користи се у бројним приликама када верници за њом имају потребу.

Фото: Википедија

 

 

Верује се да помаже у свакој болести, када човеку нагло позли или кад му храна не прија, када мала деца имају страх од мрака....

Црква дозвољава да на дан Богојављење богојављенску водицу пију сви и колико год желе. Али у свим другим данима у години,она се пије само у болести.

Ако здрави људи желе да је пију, морају да посте неколико дана, па тек после да ујутру попију богојављенску водицу. 

Она се може чувати у кући неограничено време.

Ипак, честа је недоумица међу верницима шта се ради са старом богојављенском водицом када након годину дана стигне нова?

Иако у црквеним књигама не постоје никаква писана наређења о томе, према народном веровању, уколико се богојављенска водица не попије и потроши у току године, онда се тај остатак, када стигне нова водица, сипа у бунар, реку или у цвеће.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс&