Београдска премијера филма "Што се боре мисли моје" Милорада Милинковића, одржаће се вечерас у МТС дворани.

Ово остварење говори о убиству кнеза Михаила Обреновића, као и догађајима који су непосредно претходили самом трагичном чину. У питању је политички трилер по сценарију Милорада Милинковића и Драгољуба Стојковића о атентату на једног од наших највећих владара који се 1868. године догодио на Кошутњаку.

Главна улога поверена је Драгану Мићановићу, који је на премијери филма у Крагујевцу, поводом обележавања две века од рођења кнеза Михаила, говорио о овом остварењу.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Како је глумац тада открио потрудили су се да информишу на најбољи могући начин, а најпотреснији моменат био је атентат на кошутњаку.

- Кад радите историјске личности и теме, једино место где можете да пронађете адекватну литерутуру су музеји. Доста смо користили литертурру. Ишли смо у Музеј града Београда, где су нам показали његове личне предмете. Ту смо остали запањени када смо видели одело у ком је убијен. Кад видите такве ствари то може да буде потресно. Мени лично је било. Убијен је на суров начин и то попричично говори о времену које смо требали да прикажемо у филму - започео је Мићановић.

Државник са посебно израженом уметничком цртом аутор је песме "Што се боре мисли моје", по којој је и назван филм.

Фото: АТА имагес

 

 

- Тешко да можемо реално да сагледамо да ли су га људи у то време разумели. Сигурно да је имао своје поклонике и људе који су га волели. Начин на који је убијен и завереници је невероватан. Не можемо реално да сагледамо, бар не ја, са ове времендке дистанце шта би било да је преживео. Био је врстан песник, везан за културу и уметност. Из тог периода имате његове фотографије, што није био чест случај. То смо исто приказали у филму, као један интересантан детаљ - испричао је глумац и додао:

- Дао је 5.000 дуката за Народно позориште. И то својих! Саградио је прелепо позориште. И данас кад уђете у Народно позориште осећате се као да улазите у храм културе.

Фото: АТА имагес

 

 

Историјске личности неретко обележе каријеру глумаца, а Драган Мићановић најпознатији је публици по роли филозофа Михајла у филму "Лајање на звезде".

- Глумац може само да се помери са стране и види резултат. Михајло из (филма) "Лајање на звезде" је лик по коме ме публика и данас највише памти. Да ли ће неки друг лик склонити са пиједестала Михајла стварно не знам. Није до мени и не бавим се тим - закључио је Мићановић.

Улоге осталих историјских личности играју истакнути глумци Милош Тимотијевић, Небојша Дугалић, Наташа Нинковић, Александар Срећковић Кубура, Тамара Крцуновић, Зоран Цвијановић, као и глумци млађе генерације: Лука Грбић, Јана Ивановић, Маја Чампар, Стојша Ољачић и други.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: