На снимку, који је поделила ПЕТА, види се узнемирени бик кога мештани вуку низ улицу у Валенсији, а делује да му је некакво запаљено дрво везано за рогове. Бик са роговима који горе иначе се често може видети у многим шпанским градовима током традиционалних трка са биковима.

Потресни видео приказује узнемирену животињу која роговима удара о асфалт и неколико тренутака касније о дрво. Делује да су му се рогови заглавили у кори дрвета, а један човек га затим шокантно хвата за реп и вуче приморавајући га да крене.

Мештани настављају да вуку животињу низ улицу док их стотине посматрају.

- Погледајте како је бик престрављен. Ова грозна традиција је неоправдано насиље које се мора забранити - написала је ПЕТА на свом налогу на друштвеној мрежи X.

Шпанска добротворна организација ПАЦМА такође је критиковала традицију која је изазвала све веће контроверзе и протесте последњих година, а демонстранти тврде да је то бруталан и анахрон догађај.

- Национална срамота. Бик је био у стању шока на популарном фестивалу Пузола у Валенсији 7. септембра. Изашао је на улицу узнемирен, тако се запетљао и саплитао, али то није спречило да се одржи догађај где је било и малолетника. Осим тога терали су бика да се креће повлачењем за реп. Не можемо дозволити да се ово малтретирање изнова и изнова у нашим градовима - наводи ПАЦМА.

Борбе бикова се углавном одвијају у великим ринговима у стилу амфитеатра. Хиљаде бикова умире у рингу сваке године. Каталонска влада је 2010. године гласала за забрану смртоносног спорта у североисточном региону, али је 2016. Врховни суд Шпаније поништио ту одлуку оценивши да је то део шпанске културне баштине.

Борбе бикова такође имају дугу и језиву историју људских жртава. Процењује се да је више од 530 професионалних матадора умрло од последица повреда задобијених у рингу у протеклих 300 година.

(Дејли мејл)

БОНУС ВИДЕО: