Некада дете од само две године, а данас момак од 34 године нашао се поново у загрљају своје мајке и први пут видео како она заправо изгледа. Њихов сусрет је био пун емоција, осмеха и суза, а обоје су имали да кажу само једно: "Ово је судбина!"

Мајка којој је син узет, објаснила је како је дошло до тога да јој Центар за социјални рад одузме прворођено дете.

- Одлучила сам да одем у Немачку када је Милош имао две године. То је било време када је почео рат у Југославији, а ја сам решила да за себе и своју породицу створим услове за живот и да тамо и они дођу. Међутим, није било шансе јер су увели визе. Није било линија аутобуса, авиона... Милош је остао са својим оцем. Међутим, он га је оставио самог, а дете ко дете, на моменат се попело на ивицу прозора. Видео га је комшија, полако се примакао и скинуо га одатле да не падне. Неко од комшија је све то пријавио.

Нашао је на Фејсбуку

Не верује ни да би га сада нашла, да јој средњи син, додаје она, није честитао рођендан на Фејсбуку.

- Милош је знао моје име, али није знао где сам. Даља рођака по оцу дала му је информације о мени. Он ме је тражио и на друштвеним мрежама, где је пронашао профил мог другог сина. Видео је његову објаву за мој рођендан и мени је након неког времена стигла порука: "Коначно сам видео своју мајку." Од тих његових речи била сам у шоку. Преплавили су ме страх и неверица јер нисам знала какав је његов став о свему што се десило. Шта ли мисли о мени... Тада смо почели да се дописујемо. Али он ми је одмах дао наду и утеху јер је написао да ми ништа не замера, да ме не осуђује, да сам била немоћна и да ће време све урадити за нас... Мојој срећи није било краја. Спаковала сам ствари и дошла у Србију да коначно загрлим свог првог сина - каже Зденка.

- То је био аларм за полицију и Центар за социјални рад, јер сам ја била у Немачкој, а његов биолошки отац, са којим је остао, није био у кући. Оставио га је самог. То је био разлог што га је социјални радник узео и одмах су га дали на усвајање. Нико ме није обавестио, само су га одвели и до дана данашњег нису хтели да ми кажу ко су усвојитељи. Највећи проблем у потрази је било његово ново презиме које је добио, а које ја нисам знала.

Милош је навео да особе које су га усвојиле доживљава и осећа као своје родитеље, а да Зденку поштује.

- Са 13 година сам сазнао да сам усвојен, после тога сам сам у себи преиспитивао да ли да тражим своју мајку. Родитељи су ми рекли да ме нису раније обавестили о томе ко ми је мајка, у страху да ћу отићи од њих.

- Мајка које ме је усвојила ми је рекла пре него што је преминула, да могу да пронађем Зденку али да је не заборавим. Волим родитеље који су ме усвојили и доживљавам их као своје родитеље. Кад сам прочитао Зденкину књигу, двоумио сам се да ли да је упознам, јер сам се осећао разочарано.

И Зденка је била усвојена

Зденка открива да је и она сама била усвојена, и то већ при изласку из болнице.

- Имала сам среће да ме је усвојила особа која је била више него мајка. Она је преминула 1992. године, када сам ја отишла у Немачку. Као и ја, и Милош је имао лепу судбину са мајком која га је усвојила. Зато сам ја, након свега што сам у животу проживела, решила да напишем књигу "Осуђена", у којој сам описала целокупну голготу коју сам преживела. Кроз њу сам желела да пошаљем поруку да никад не треба стајати и то сам и доказала када сам поново загрлила свог Милоша - рекла је ова храбра жена.

- Не замерам јој ништа али не могу да заборавим ко ме је подигао и не осећам се као део њене породице. Зденка ми је драга али не могу да јој се обраћам са мама јер 30 година ништа о њој нисам знао - рекао је Дубљевић.

Зденка је навела да би све другачије урадила да је могла. - Не могу да му замерим на оваквој реакцији, повредило ме је што ми раније није све ово рекао јер бих заиста желела да ми је то пренео. Да могу да вратим време другачије би поступила али нажалост то није могуће - навела је Зденка.

Милош је додао како му је фалила мајчинска топлина и да се у својој посети Зденки у Ници осетио као да емоција коју је од ње и њене породице добио није била права.

- Видео сам како се она опходи према својим осталим синовима и осећао сам се као да сам ту сувишан, кад смо се сусрели на телевизији. Реаговао сам емотивно, како њу не бих повредио - изјавио је Дубљевић.

БОНУС ВИДЕО: