Према речима директора Државне полиције Мухамета Румбулакуа, у оквиру ове акције погођене су 23 криминалне групе.

- Двадесет три криминалне групе које се баве дистрибуцијом наркотика у близини школа у просторијама и стамбеним блоковима погођене су у оквиру операције кодног назива Темпули. Говоримо о наркотицима попут кокаина, хероина, канабиса, а ту су и ватрено и хладно оружје. Операција је проширена на Тирану, Драч, Корчу, Елбасан и Валону - рекао је он. Операција је истовремено спроведена у више градова.

Све више младих користи опојне супстанце
Министар унутрашњих послова Албаније Таулант Баља оценио је алармантним чињеницу да све већи број младих користе опојне супстанце.

- Употреба дрога међу младима је у порасту, а опада и старост оних који први пут користе дроге, почев од школа. Повећана је и употреба синтетичких дрога. И данас, током полицијске акције, откривене су дроге које су за нас у Албанији раније биле непознате. Ово је нека врста аларма за институције. Родитељи и друштво морају заједно да реагују - поручио је министар.

Биће конкретних мера

Баља је најавио нови план мера безбедности у школама. Према његовим речима, Министарство унутрашњих послова је посвећено да настави ову борбу. Затражио је да се институције, школе, породице и цивилно друштво заједно укључе у превенцију употребе дрога.

- Биће конкретних мера на терену како би се елиминисала претња по јавно здравље и безбедност од употребе дрога. Учинићемо све да спречимо криминалне групе да приђу школама у границама безбедности - навео је Баља и најавио је да ће врло брзо бити објављени и предлози измена Кривичног закона којима би се удвостручила казна за кривична дела која се дешавају у близини школа.

(Побједа)

БОНУС ВИДЕО: