Како додаје, то ће омогућити продор циклона са Атлантика дубље у континент.

- Иако утицај антициклона постепено слаби, на висини и даље постоји прилив веома топле ваздушне масе са севера Африке. Температура ће све до петка бити далеко изнад просека, понегде и до 35 степени Целзијуса. То значи да се тренутно налазимо у још једном топлотном таласу ове сезоне - објаснила је она.

Данас ћемо имати, каже, претежно сунчано и мирно време са доста сунчаних периода.

- Слаб ветар донеће нам и додатни ефекат топлоте. На снази ће, све до петка, бити жути метеоаларм, као најнижи степен упозорења. Температура ће се у најтоплијем делу дана кретати од 30 до 35 степени Целзијуса, што је далеко изнад просека за средину септембра. Осим топлих дана пред нама су и веома топле ноћи. Температура у већим градовима неће ићи испод 20 степени већ у среду ујутро - наводи Гојковић.

До четвртка сунчано и топло, затим нестабилно

Што се среде тиче, каже, да са приближавањем циклона и његовог хладног фронта у нашој земљи долази до постепеног наоблачења, али додаје, без падавина.

- Средином недеље имаћемо смену сунца и облака, али без падавина, а температура ће бити у постепеном паду. Најсвежије ће у среду бити у Суботици са око 28 степени, а најтоплије у Нишу и Зајечару, са 35. Са приближавањем хладног фронта имаћемо и промену правца ветра на западни и северозападни, што нам у четвртак доноси нестабилност и постепену промену времена - рекла је она.

У четвртак се очекује, предвиђа Гојковић, пролазак хладног фронта, а са њим и локалне пљускове. Како додаје, прилив хладне ваздушне масе на загрејано тло Балканског полуострва формираће облаке, кишу и понегде грмљавину.

- Јаке олује и велика количина падавина нису на видику, али ће време свакако бити облачно и променљиво. Температура ће још у четвртак бити изнад просека, до 32 степена, али ће зато у петак бити од 5 до 10 степени свежије у односу на тренутне вредности. Северозападни ветар дуваће појачаним интензитетом само у зони падавина - рекла је Гојковић.

Што се краја недеље тиче, Гојковић каже да нас очекује нестабилно и нешто свежије време. У петак се локални пљускови очекују у пределима јужно од Саве и Дунава, док ће температура бити нешто нижа - неће прелазити 28 степени Целзијуса.

За дане викенда имаћемо смену сунца и облака, али и локалне падавине. С обзиром да време остаје нестабилно, али са више сунчаних периода долази и до пораста температуре. Максимална дневна поново ће се кретати око 30. подељка, уз локално освежење у зони падавина каже Гојковић.

Септембар топлији и просечно влажан

Гојковић је раније рекла да у већем делу Србије овај месец ће бити топлији и просечно влажан, док ће у Западној Србији, Шумадији и Тимочкој Крајини бити топлији и сувљи.

Средња минимална температура ваздуха у септембру имаће вредности изнад вишегодишњег просека, док ће средња максимална бити у границама вишегодишњег просека.У Београду и широј околини предвиђа се да ће вредност септембарске средње минималне температуре ваздуха бити око 14.1 степен, док ће вредност средње максималне бити око 23.6 степени.

У већем делу Србије месечна сума падавина током септембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку за око 5 мм нижим у односу на вишегодишњи, а у Западној Србији, Шумадији и Тимочкој Крајини испод вишегодишњег просека са вредностима за око 10 мм нижим у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини септембарска сума падавина износиће око 41 мм.

БОНУС ВИДЕО:

Застрашујуће кретање облака над југом Србије

(Еуроњуз Србија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".