Рођен је 11. септембра 1914. године као Гојко Стојчевић. Његово пуно име и титула гласили су "Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Павле".

Osam godina pre smrti, а 2.000 godinа od rođenja Isusa Hrista, Pavle je u opširnom intervjuu pričao o

"Две хиљаде година је од рођења Господа Исуса Христа - где смо и какви смо као људи, колико смо далеко од хришћанског праизвора?

- Две хиљаде година је, дабоме, велики период. Али по речи Христовој, што се више будемо приближавали крају света, а томе идемо редовно, све теже и теже биће за хришћанство. Он каже чућете ратове и гласове о ратовима, биће ратови по свету, земља ће се трести, биће глади и помора, и што ће се безакоње умножити, охладниће љубав код многих хришћана и устаће један на другога и издаће један другога. Даље каже да ће љубав ослабити и да ће доћи до издаје међу самим хришћанима. Али, који издржи до краја, тај ће се спасити.

Фото: Зоран Јовановић Мачак

Или она реч Христова о човеку који у пустом пољу наилази на благо сакривено. Одлази кући и продаје све што је имао да би купио то пусто поље. У очима својих укућана и других људи видео је да га гледају као да је луд. Али, он зна оно што они нису знали, да ће оно благо дати несравњиво више, него све што је дотле имао. Људи који данас не верују нису наишли на благо сакривено у пољу. Или је за њих проповед о крсту лудост. А нама је, дабоме, сила Божја која спасава. И данас је многима тешко да схвате да нас Бог овакве какави смо тако заволи, да нам шаље сина свога јединога, да страда и умре за наше спасење.

У Христовим речима које поменсуте, као да распознајемо време у којем живимо. Колико је стање у којем се налазимо последица непоштовања основних моралних вредности?

- На сваки начин, за нас као хришћане, грех је узрок смрти и узрок свих несрећа. Ми смо створени да будемо бесмртни и, разуме се, створени смо из љубави, да љубав имамо и према непријатељу, а ми је немамо ни према најближим. Знате и сами какво је стање у породици, какво је стање у друштву.

Фото: Архив Борбе

 

Човек је, поред ума, обдарен и срцем, осећањем и вољом као снагом која може да остварионо што ум и срце нађу да треба. А осим тога обдарен је још и слободом. Човек може онако како Бог хоће, а може и супротно. Јер, што каже наш филозоф Божа Кнежевић 'човек је биће коме може и Бог да се обрадује, а од кога може и ђаво да се застиди.' Видите колико је то огроман размак! Где ћемо се наћи, зависи од нас.

Свакако да је ових педесетак година и те какве атеизације, и те какве употребе свију средстава у материјалистичком излагању стварности имало великог удела и узорка што смо ми данас робови. Али, на крају крајева, човек може да буде и да остане човек и међу нељудима. Може да остане овца Христова међу вуцима, може међу људима да буде нечовек. Што су прилике теже, а човек остане човек, он је све виши и пред Богом и пред прецима и пред људима добре воље.

Фото: Архив Новости

 

Ево пример: поред Христа Господа дванаест је Његових најближих ученика апостола, али Јуда остаје Јуда, издајник. А видео је својим очима његов опстанак и сва његова дела и чуда, чуо и речи из Његових уста, речи које сада ми можемо да читамо!  Један број људи у то доба, Јевреја, очекивало је да ће доћи спаситељ, али да ће он бити цар овога света, да ће срушити Римско царство, па подићи ново царство у коме ће Јевреји бити владајући народ. А Он проповеда да ће на крсту умрети! Неприхватљиво! И апостоли су из јеврејског народа и Света Богородица. Христос, истина, није Јеврејин, у смислу очинства које даје припадност нацији. И Адам није Јеврејин ни Србин. Он је општи отац свију. Сви апостоли су из јеврејског народа и први хришћани, али је већина остала ван цркве, нису веровали да је Христос прави спаситељ.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из највеће новинске архиве на овим просторима, штампарије Борбе, а овај чланак је изашао у Нину, 4. јануара 2001.*

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".