Научници су деценијама проучавали бурманске питоне и њихову пособност гутања вишеструко већи плен, међутим, сада је откривено да је једна малена змија апсолутни рекордер у овој категорији. Њено научно име је Дасипелтис ганси и спада у ред неотровних афричких змија, чија дужина може да достигне и до 1м. 

Оно што јечини апсолутним рекордером када је величина прогутаног плена у односу на њено малено тело у питању јесте њена растегљива кожа на вилици. 

Тест у лабораторији

Аутор студије и биолог проф Брус Џејн са Одељења за биолошке науке Универзитета у Синсинатију истакла је да оне могу да прогутају плен три до четири пута већи од змија које су класификоване као "генералисти", тј. оне које на свом менију једу јаја, али и глодаре и водоземце. Како би ово доказао, он и његов тим су тестирали вештину гутања јаја Дасипелтис ганси-а у лабораторији. 

Том приликом, они су и снимали гозбу, и забележили тренутак како змија након гутања криви кичму и избацује празну љуску јајета назад. Ово је како Џејн тврди веома корисно у случају врсте која готово и да нема зубе: "Тешко је прогутати предмет који је тврд и гладак. А зуби би проузроковали да [садржај јајета] прска [из његових уста]."

 

 

И за крај, уколико нисте били фасцинирани са претходно наведеним, израчунато је да су ове змије способне да поједу плен са површином попречног пресека која је двоструко вец́а од бурманског питона сличне тежине. Корисна "супермоћ" уколико морате да прогутате велика и округла јаја. 

Резултати истраживања су објављени у Јоурнал оф Зоологy.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".